Állami ingatlanhoz juthatnak balatoni önkormányzatok

Vágólapra másolva!
Példaértékű tárgyalások kezdődtek a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) és a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) között a kiemelt üdülőövezetben található 95 állami ingatlanról, amelyre szükségük lenne a helyi önkormányzatoknak fejlesztéseikhez - közölte Molnár Gábor, a BFT munkaszervezetének igazgatója.
Vágólapra másolva!

Molnár Gábor elmondta, összesen

101 darab NFA-hoz tartozó kisebb-nagyobb állami ingatlan megvételére, vagyonkezelésére vagy használatára jelentettek be igényt

az üdülőövezet települései a BFT év elején záruló felmérése során.

Mivel az érintett ingatlanok többségében különbözik a tulajdonosi jogok gyakorlója és a használó, illetve bérlő, ez utóbbiak szándékát, valamint a törvényi, jogi lehetőségeket is fel kellett mérni.

- tette hozzá.

Az Agrárminisztériumhoz tartozó NFA kész az együttműködésre, így várhatóan támogatást kapnak azok az önkormányzati tervek, amelyek nem ütköznek az NFA vagyonkezelési koncepciójával.

Molnár, aki szerint előnyt élveznek majd a kezdeményezések, amelyekben az önkormányzatok adásvételi szándékot jeleztek.

A legtöbb önkormányzat parti sétány kialakításához, parkok, kikötők, strandok, feltáró utak, pihenők létestéséhez szeretne tulajdonosi,

vagyonkezelői vagy használati jogot szerezni a BFT felmérése szerint - fűzte hozzá.

A legtöbb igényt benyújtó települések egyike Balatongyörök, amelynek független polgármestere, Bíró Róbert elmondta: örülnek az előrelépésnek, mert több olyan kisebb állami terület is található a település területén, vízpartján, ahol esetenként rossz állapotok uralkodnak.

- közölte a polgármester.

Hozzátette, az igényelt ingatlanok jelenlegi használói közül eddig három érintett állami cég, illetve igazgatóság jelezte, hogy támogatja az önkormányzat kezdeményezését.