Selyemmajmok születtek a Miskolci Állatkertben

2018.08.02. 14:52

Új lakói vannak a Miskolci Állatkertnek: két selyemmajom született július 11-én. Mindkét kölyök jól van, ráadásul meglepően gyorsan fejlődnek is.

Fehérpamacsos selyemmajmok (Callitrix jacchus) születtek 2018. július 11-én a Miskolci Állatkertben.

A selyemmajmok általában az apaállatra csimpaszkodnakForrás: Origo

A Trópusi-ház egyik külső kifutójában élő selyemmajom párnak, a 10 év körüli hímnek, Téblábnak, és fiatalabb párjának, Taminak ők az első utódaik. Tami, habár most először lett anya, nagyon gondosan foglalkozik két kicsinyével.

A dél-amerikai selyemmajmok a természetben 2-15 fős csapatokban élnek. Az amúgy is kistermetű (max. 350 grammos) felnőtteknek egészen apró utódai születnek, felnevelésükben az idősebb testvérek is részt vehetnek.

A kicsi gyorsan fejlődikForrás: Origo

Az anyaállatra csak a szoptatás idejére csimpaszkodnak fel a kicsik, máskor mindig egy hím – nálunk az apaállat – hordozza hátán a kölyköket, akik még alvás közben is erősen kapaszkodnak a szülő szőrzetébe.

A kölykök kicsit előresiettek a szakirodalom szerinti fejlődésben, ugyanis gondozóink a napokban már önállóan mászva is látták a faágakon mindkettőt. Lassan elkezdik felfedezni környezetüket, rövidebb-hosszabb időre elkalandozva szüleik menedékéből.