Az Európai Néppárt elzavarta a Jobbikot

2018.08.02. 10:00

Az Azonnali.hu-nak adott interjújában kedden Sneider Tamás, a Jobbik elnöke meglebegtette, hogy pártja szívesen csatlakozna az Európai Néppárthoz. Ma megérkezett a válasz az EPP sajtófőnökétől: „Nem tudom, mit szívnak, de láthatóan hatásos.” Nem először hozzák lehetetlen helyzetbe magukat a Jobbikban, tömegröhögés lett az akcióból.

Az Origo által is szemlézett, az Azonnali.hu-nak adott interjújában Sneider Tamás azt nyilatkozta pártjának jövőbeni, európai politikai porondon való terveiről, hogy

megcéloztuk, hogy az Európai Néppárt tagjai legyünk, és vannak is arra utaló jelek, hogy ez nem lehetetlen.

A Jobbik elnöke által vizionált jelekről kérdezte meg a Magyar Hírlap Pedro López de Pablót, a néppárti (EPP) képviselőcsoport sajtófőnökét, aki nem teketóriázott, és a következőket mondta:

Nem tudom, mit szívnak, de láthatóan hatásos, szóval inkább azzal kereskedjenek, mert ha illegális is, sikeresebbek lesznek vele, mint a politikában.

A lap kiemeli, hogy a Jobbik EP-listáján 2014-ben bejutó képviselők jelenleg a függetlenek között foglalnak helyet az Európai Parlamentben. A képviselőcsoport létszáma erősen megcsappant, hiszen a háromfős frakció mára egy főre csökkent: Morvai Krisztina tavaly év végén szakított a Jobbikkal, mert Vona Gáborék eltávolodtak attól az értékrendtől, ami számára fontos, Kovács Bélát pedig kémkedéssel vádolták meg, a párt végül nagy nehezen elengedte a kezét. Bizonyára nem nyerte el a néppárt tetszését, hogy 2014 környékén a Jobbik még sokkal inkább közeledett a radikálisok felé, mint feléjük.

Az EPP sajtófőnökének elzárkózása meglehetősen kellemetlen Sneider Tamáséknak, hiszen évek óta azért tepernek, hogy a radikális, már-már szélsőjobboldali múltjukat levetkőzve a politikai paletta centrumába pozícionálják magukat. Ezt a politikát legitimálhatta volna egy európai néppárti tagság. Nem fogja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK