Nincs még szükség a sziesztára

hőségriadó, kánikula, 2017.08.01.
Vágólapra másolva!
Regős Gábor közgazdász, a Századvég Alapítvány elemzője szerint egyelőre nincs létjogosultsága a szieszta bevezetésének, mert csupán két-három olyan hét van egy évben, amikor elviselhetetlen a hőség.
Vágólapra másolva!

Regős Gábort és Szeles Géza háziorvost, igazságügyi orvosszakértőt arról kérdezték az M1 aktuális csatornán hétfőn, hogy a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége járatcsökkentést kezdeményez hőségriadó idejére.

Regős Gábor szerint ha a globális felmelegedés tovább tart, és

két-három hónap lesz az elviselhetetlenül meleg időszak, el lehet gondolkodni a sziesztán.

Megjegyezte azonban, ha átalakítják a munkaidőt úgy, hogy például este nyolckor érjen véget, felborul az időbeosztása azoknak a külföldi tulajdonú cégeknek, amelyek sűrűn kommunikálnak külföldi partnereikkel.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Szeles Gábor elmondta, hogy

javul az ember szellemi és fizikai teljesítménye, ha ebéd után beiktat egyórányi pihenőidőt,

sőt ha ez rendszeressé válik, az élettartamot is megnövelheti. Jelezte, hogy nagy melegben mindenki sokkal hamarabb elfárad, az ilyen idő megterheli a keringést, és rontja a koncentrálóképességet. Szerinte ha ilyen ütemben folytatódik a felmelegedés,

biológiai szempontból mindenképpen indokolt lesz, hogy déltől kettőig vagy délután egy órától háromig pihenhessen a szervezet.