A Jobbik alelnöke nem kegyelmezett Sneider Tamáséknak, egyetlen másodpercet sem vesztegetett el arra, hogy dicsérje pártját egy lapinterjúban. „Béna kacsaként mozgunk”, „a tematizációs képességünk még soha nem volt ennyire gyenge” – sorolta a gondosan megválogatott szidalmakat az amúgy jobbikos Volner János. Lehet, hogy őszinteségi rohamot kapott, de az is lehet, hogy sértett a politikus. A Jobbiknál minden mindenkor mindenhogy lehetséges.

„Halló, Volner János van a vonalban?” „Igen, kérem szépen, parancsoljon.” „A Népszava munkatársa vagyok, nyilatkozna nekünk?” „Ha a Jobbikról van szó, akkor állok rendelkezésére” – valahogy így kezdődhetett az egykori radikális párt alelnöke és a szocialistaközeli lap közötti beszélgetés, ami aztán a végletekig, rég nem látott módon eldurvult.

Volner Jánost felhívták

„Özönlenek rólunk a negatív hírek” – köszönt be Volner János a Népszava olvasóinak, állítását pedig sietve igyekezett megmagyarázni.

A Jobbik hónapok óta nem tud kezdeményezni a politikai térben – tette hozzá az őszinteségi rohamot kapott pártvezér. Az indoklás indoklásának az indoklása pedig így nézett ki mindezek után:

A tematizációs képességünk még soha nem volt ennyire gyenge.– szúrt oda a Sneider Tamásnak, Gyöngyösi Mártonnak, Vona Gábornak, Z. Kárpát Dánielnek, a párt kommunikációs csapatának és sok más szereplőnek a jelenlegi alelnök. A lap munkatársának arra a kérdésére, hogy a pártvezetés benne gondolkodik az EP-kampány listavezetőjeként, a következőket felelte a látványosan negatív Volner:

amíg a Jobbik olyan helyzetben van, mint jelenleg, addig az EP-lista a legutolsó, amire gondolok.

Volner János, a Jobbik alelnökeForrás: MTI/Rosta Tibor

Az alaposan megválogatott szidalmaknak azonban még közel sem volt vége, csak ezután következett az abszolút csúcs:

A helyzeten gyorsan változtatni kell, nem szabad hagyni, hogy a Jobbik »béna kacsa módjára« sodródjon az eseményekkel. – tette fel a koronát teljesítményére az amúgy jobbikos politikus.

Hogy ne végig ilyen komor hangulatban teljen a beszélgetés, egy bombaviccel folytatta. „A Jobbiknak nemzeti konzervatív pártként kell pozícionálnia magát” – tette hozzá tökéletes idő- és humorérzékkel Volner akkor, amikor pártja napról napra közelebb a balliberális pártokhoz, lassan Gyurcsány Ferencet is meghívják az elnökségi ülésekre. A „nemzeti” „néppártnak” a magukat XXI. századi pártokhoz, azaz az LMP-hoz és a Momentumhoz való közeledését is kommentálta.

Volner kibékíthetetlen ideológiai ellentéteket lát a három párt között. A jelenleg „kétségbeesett állapotban lévő” LMP a saját identitását sem találja, van egy erősen liberális és egy nemzetibe hajló része is – érkezett a ki tudja hányadik csapás a Jobbik vezetése irányába. Hogy valami nagyon nincs rendben, még információcsere szintjén sem a pártszakadás utáni pártban, azt jól mutatja, hogy Volner arról tájékoztatta tegnap a Népszavát, hogy „Vona Gábor arra készül, hogy a Jobbik, az LMP és a Momentum pártok feletti vezetője legyen”. Csakhogy Vona Gábor nem erre készül, ma érkezett a hír, hogy a videóbloggerek ingoványos talajára lépett.

Sértett lenne a Jobbik alelnöke?

Volner Jánost a Jobbik radikális szárnyához sorolják, aki sokaknak nagy csalódást okozott azzal, hogy nem csatlakozott Toroczkai László mozgalmához. A rossznyelvek szerint azért maradt a balra tolódó Jobbikban, mert az EP-listavezetői posztot beígérték neki. Bár az interjúban azt állította, hogy továbbra is ő a pozíció várományosa, a beszélgetésből nem igazán ez jött.

„Köszönöm szépen, hogy válaszolt kérdéseinkre.” „Én köszönöm a megkeresést, máskor is szívesen. Főleg, ha a Jobbikról van szó” – valahogy így fejeződhetett be a beszélgetés.