Nem hallgat tovább a Jobbikból távozott Kovács Béla európai parlamenti képviselő. Az unió intézményei elleni kémkedéssel és az EU kárára elkövetett költségvetési csalással vádolt politikus beszélt regénybe illő életéről, a Japánban, valamint a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézeténél töltött éveiről. Megkésve ugyan, de részletesen nyilatkozott az Index „tényfeltáró” cikkében vele és feleségével szemben megfogalmazott állításokról is. Büntetőügyéről csupán annyit mondott, nem kémkedett, maximum lobbizást lehet kiolvasni az iratokból, ami viszont nem tilos.

Kovács Béla a Magyar Időknek adott egy részletesebb interjút.

Ebből kiderül, hogy az akkor még a Jobbik EP-képviselőjének, a háta mögött KGBélának nevezett politikus kémgyanús orosz kapcsolataira állítólag külföldi titkosszolgálatok hívták fel az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) figyelmét 2014 elején.

Az AH feljelentése nyomán indult nyomozás végén vádolták meg az unió intézményei elleni kémkedéssel, amit Kovács Béla abszurdnak tart.

Kovács BélaFotó: Szabó Gábor - Origo

Amint azt elmondta, szerinte a nyomozati iratokban egyetlen bizonyíték sincs a kémkedésre, de még csak a balliberális, egykori Simicska Lajos oligarcha tulajdonában álló Index említette „befolyásoló ügynöki” tevékenységre sem. Szerinte maximum a lobbizást lehet kiolvasni az iratokból, azt pedig semmi sem tiltja sem itthon, sem az unióban.

A költségvetési csalás miatt az unió csalás elleni hivatala, az OLAF tett feljelentést 2016 nyarán.A vád szerint három gyakornokot alkalmazott úgy, hogy ők meg sem fordultak Brüsszelben. Ő azt mondja erről, hogy adminisztratív hiba történt, az alkalmazásukhoz kitöltendő nyomtatványon nem jelölte be Brüsszel mellett a gyakornokok pontos munkahelyét, Beregszászt, illetve Szatmárnémetit.

Az EP belső vizsgálata is ezt állapította meg, amiért megdorgálta őt Martin Schultz, az EP akkori elnöke, a kifizetett összegeket pedig visszafizette, így nincs kár sem.

Visszavonul a politikától

Egy-két kivétellel a szakmaiatlanság jellemzi a párt mindenkori vezetését, véleményezi ma a Jobbikot Kovács, aki abban bízott, hogy a parlamentben kitermelik majd a szakértő politikusaikat, ám ez nem történt meg.Meggyőződése, hogy alkalmatlan a pártvezetésre mindkét fiatalember, Sneider Tamás és Toroczkai László is, akik között legutóbb a volt szkinhed javára dőlt el a küzdelem. Egyik irányt sem tudja felvállalni, ezért is szakított a Jobbikkal, nem csak az ellene történt vádemelés miatt.

További részletek a Magyar Idők interjújában.