50 ezer lódarázs veszélyeztetett egy jászberényi kismamát

2018.08.10. 10:26

50 ezer lódarázs özönlötte el egy jászberényi házaspár házát. A férfit különösen megijesztette a hatalmas fészek, amit a tető alatt találtak, mert édesanyja tavaly darázscsípésbe halt bele. A gigantikus méretű veszélyes rovarfészek eltávolításáról a Blikk számolt be.

A férfi a lapnak elmesélte, hogy pár hete vették észre, hogy fűnyírás után egyre több lódarázs van a kertben. Ezután fedezte fel az ijesztően nagy lódarázsfészket a tető alatt.

Mindennap kint vagyunk, és dolgozunk reggeltől estig. Különösen megviselt a dolog, mert tavaly anyukámat a nyakán csípte meg egy darázs, és senki sem tudta, hogy allergiás rá. A mentők hiába értek időben a helyszínre, nem tudták megmenteni őt – emlékezett a férfi, aki most várandós felesége és leendő gyermeke életéért is aggódott. Első babájukat októberre várják. 

Felesége elmondta, hogy több szakembert is megkerestek, de senki sem vállalta a hatalmas fészek lebontását. Végül rátaláltak Boros Tiborra, aki vállalta a veszélyes feladatot. 

A darázsbefogó mellett tűzoltók és mentők is felsorakoztak

A fészek a tető szélén volt, és már kívülről is látni lehetett. Nem csoda, hogy tele volt az udvar, a darázslak mérete megfelel egy autó negyedének.

"Értesítettem a hatóságot is. Ráadásul 50-60 ezer darab lódarázs biztosan a fészekben volt, és azt tudni kell, hogy ezek Európa legveszélyesebb példányai: egyszerre harapnak és szúrnak" – mondta a Blikknek Boros Tibor, aki maga riasztotta a tűzoltókat, ők pedig a mentősöket, mert fel kellett készülni egy esetleges életveszélyes helyzetre is.

"Igazán profi munka zajlott: mentési terv készült, átbeszéltek mindent, mielőtt nekiláttak volna. A darázspánik szerencsére a múlté, már csak a rengeteg elpusztult rovar áll a padláson" – mondta a házban lakó férfi kissé nyugodtabban. Hozzátette, hogy a környéken ebben az évben több hektár erdőt kiirtottak, valószínűleg fakitermelés céljából. A darazsak a természetes élőhelyek megszűnésével a lakott területeken kereshettek új élőhelyeket, a család szerint ezért lephették el a padlásukat.