Rétvári Bence Erzsébet-táborban nyaraló kárpátaljai diákokat köszöntött

RÉTVÁRI Bence
Budapest, 2018. augusztus 10. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kárpátaljai, magyarul tanuló, ukrán nemzetiségű gyerekeket köszönt az Országház Vadásztermében 2018. augusztus 10-én. A kétszáz gyermek a zánkai Erzsébet-táborban vakációzott. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Kárpátaljai diákokat köszöntött az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az Országházban; a magyarul tanuló kétszáz, ukrán nemzetiségű gyerek korábban a zánkai Erzsébet-táborban nyaralt.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence az ünnepségen azt mondta, az Erzsébet-programot néhány éve elindító jogszabály új szociális üdülési lehetőséget nyitott meg sok magyar számára.

Eddig több mint egymillióan részesültek a program valamely előnyéből.

Közülük a legtöbben diákok voltak - csak idén nyáron mintegy 130 ezer fiatal vesz részt napközis vagy ottalvós Erzsébet-táborban -, de nagycsaládosok, fogyatékos gyermekeket nevelő intézményekben dolgozók és nyugdíjasok is sok támogatást kaptak - tette hozzá az államtitkár.

Rétvári Bence kárpátaljai, magyarul tanuló, ukrán nemzetiségű gyerekeket köszönt az Országház Vadásztermében. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Rétvári kiemelte:

A táborban bővülnek ismereteik a magyar nyelvről - tette hozzá.

Továbbá hangsúlyozta:

a magyar kormány mindig a segítségére lesz azoknak, akik újra meg szeretnék erősíteni a magyarságukat, bárhol is éljenek a világban.

Azt mondta, reméli, a jelenlévők megtapasztalták, hogy jó a magyarok közösségébe tartozni, és arra buzdította őket, hogy minél inkább sajátítsák el a magyar nyelvet.

Az államtitkár felidézte, hogy a képviselők 110 éve hozzák meg a magyar jogszabályokat az Országházban, amelyet a világ legszebb parlamentjének nevezett. Szinte minden itt felhasznált anyag a történelmi Magyarország területéről származik - közölte.

A szervezők tájékoztatása szerint vasárnap mintegy

220 magyarul tanuló ukrán gyerek és harminc kísérő pedagógus érkezett Magyarországra,

hazautazása előtt a csoport a pénteki napot Budapesten töltheti el.

Rétvári Bence, a kárpátaljai, magyarul tanuló, ukrán nemzetiségű gyerekek között az Országházban. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A többségében 10-14 éves fiatalok negyven településről származnak, a legtöbben Beregszászról, Királyházáról, Kovászóról és Ungvárról.

Mintegy ötven gyerek beszél folyékonyan magyarul.

A nyáron Erdélyből, a Felvidékről és a Délvidékről is érkeznek fiatalok a magyarországi Erzsébet-táborokba.

Így az idén összesen csaknem 2500 határon túli gyerek vakációzhat a Balaton partján.