Az idén negyedik alkalommal rendezik meg Nagymaroson a Szent István-napi borünnepet, amely több mint húsz pincészet boraival, gasztrokulturális és zenei eseményekkel várja a látogatókat augusztus 18-án és 19-én.

A Visegráddal szemben található Nagymarosról páratlan kilátás nyílik a Dunakanyarra. Már a rómaiak is termeltek bort a környéken, évszázadokon keresztül hajók szállították Bécsbe a vidék jó hírű exportcikkét. Az ország második leghosszabb pincerendszerét Eger után Nagymaros tudhatja magáénak, noha ez a föld alatti labirintus jelenleg nem látogatható. A szocializmus időszakának mezőgazdasági dilettantizmusa nem kímélte Nagymaros bortermelését sem, ami gyakorlatilag ellehetetlenült. Az utóbbi húsz évben indult újra fejlődésnek a borkultúra, a nagymarosi borosgazdák tíz éve hozták létre a Borbarátok Egyesületét, amely igyekszik erősíteni az összefogást, és az a célja, hogy visszaadja ennek a bortermelő vidéknek a régi rangját.

Nagymaros és a Dunakanyar látképeForrás: MTI/Nagy Zoltán

Mint a Magyar Idők megírta, idén immár negyedik alkalommal rendezik meg Nagymaroson a Szent István-napi borünnepet, amely finom borokkal, kulináris élvezetekkel és kulturális programokkal vár mindenkit. A nagymarosi Fő tér alsó részén, a Béla király sétányon épül fel a borutca. A mátrai borvidék lesz a díszvendég, mellette tizenkét másik borvidék több mint húsz pincészete várja az odalátogatókat. A borászatok a rendezvény bora címért versengenek, a közönség is szavazhat majd. A kétnapos, ingyenes fesztiválon színpadra lép a Bikini együttes, a Nagymarosi Ütősök, hagyományőrző táncbemutatókat és gasztrokulturális előadásokat is tartanak, például Vinkó József a fröccsről szóló történetekkel várja az érdeklődőket.