95 centiméter alá csökkent a Duna vízállása a budapesti mérőhelyen. Ez azt jelenti, hogy már elő-előbukkant a vízből az úgynevezett Ínség-szikla is. Bár a vízállás rendkívül alacsonynak számít, még messze a 2003-as rekord.

Alacsony a vízállás a Duna budapesti szakaszán, kilátszik az Ínség-szikla – írja az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleményében.

A közlemény szerint ezen a héten a Duna vízállása az Ínség-szikla szintje alá süllyedhet.

A szikla a vízmozgástól függően többé-kevésbé jelenleg is kilátszik.

Ínség-szikla, zátony a Dunán a Szabadság hídnál alacsony vízálláskorFotó: Tuba Zoltán - Origo

Hol található a szikla?

Az Ínség-szikla a budai oldalon, a Szabadság hídtól északra, a Gellért-hegy lábánál fekszik. Ez a szikla általában víz alatt van, de a budapesti vízmércén mért 95 centiméter körüli vízállásnál kibukkan a vízből.

A szikla innen is kapta a nevét, hiszen csak tartós aszály idején mutatja meg magát.

Mennyire alacsony a 95 centi?

Ez egy meglehetősen alacsony és viszonylag ritkán mért vízállás. A tartósan meleg, csapadékszegény időjárás következtében augusztus elejére a magyarországi folyók szintje igen alacsony lett.

A valaha mért legkisebb vízszinteket sok helyen csak 50-100 centiméterrel meghaladó értékek alakultak ki.

A Margit-sziget csúcsa a Margit híd déli oldalán 2018. augusztus 13-ánForrás: MTI/Máthé Zoltán

A Dunán Budapestnél augusztus 13-án reggel 93 centimétert mértek, ami 42 centiméterrel magasabb a 2003-as legalacsonyabb, 51 centiméteres értéknél. A Sajó hazai szakaszán csak 20-30 centiméterrel magasabb a víz szintje, mint a valaha mért legalacsonyabb.

Az Ínség-szikla a Dunában a Szabadság híd közelében 2018. augusztus 13-ánForrás: MTI/Máthé Zoltán

Az előrejelzések szerint a Dunán a vízállás stagnálása, majd a hét vége felé kisebb mértékű növekedése várható, a Tiszán pedig inkább a vízszintek stagnálása valószínűsíthető.

A Duna magyarországi szakaszán kisvizes vízállás mellett sem rendel el a hajózási hatóság teljes hajózási zárlatot. A hajósokat szükség esetén úgynevezett kisvizes bója kihelyezésével segítik a kritikus szakaszokon, még pontosabban kijelölve az aktuálisan hajózható vízi utat.