Az Orbán-Merkel csúcstalálkozón dőlt el, hogy a BMW Magyarországra jön

ORBÁN Viktor; MERKEL, Angela
Berlin, 2018. július 5. Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatót tart találkozójukat követően Berlinben 2018. július 5-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök július 5-i, berlini csúcstalálkozóján dőlt el véglegesen, hogy a BMW Magyarországon fog beruházni. Előtte a magyar kormányfő Bajorország fővárosában, Münchenben is tárgyalt a befektetésről. A német autógyár beruházása minimum egymilliárd eurós projekt, és csak a jövő év elején legalább 1000 új munkahelyet fog létrehozni Debrecenben és környékén.
Vágólapra másolva!

Július 31-én jelentette be Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, hogy

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Papp László, Debrecen polgármestere és Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke a BMW bejelentésével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón Forrás: MTI/Kkm

Szijjártó információi alapján a Debrecen melletti 400 hektáros területen a legmodernebb autóipari gyártási technológiákkal, egy gyártósoron állítanak majd elő hagyományos és elektromos meghajtású autókat.

A gyár kapacitása évente 150 ezer autó gyártására lesz elegendő.

A beruházás hozzájárul Magyarország versenyképességéhez, és tovább erősíti a már így is szoros magyar-német gazdasági kapcsolatokat.

Románia és Szlovákia is az esélyesek között volt, de a BMW végül hazánkat választotta,

elismerve a kormány eredményes munkáját a színvonalas német-magyar kétnyelvű szakképzés, az informatikai fejlesztések, az alacsony adók, a rugalmas munkaerő-szabályozás, a kiváló infrastruktúra, a politikai és a gazdasági stabilitás terén.

Figyelemre méltó, hogy a BMW legutóbb a szászországi Lipcsében nyitott új autógyárat, ezelőtt 18 évvel.

A debreceni beruházás értéke meghaladja az egymilliárd eurót, csak 2019 elején legalább 1000 munkahelyet fog létrehozni, később ezenkívül nagyjából még 10 ezret.

Minden egyes ilyen beruházásnak vannak továbbgyűrűző hatásai, azaz nem is egymilliárd euró,

14 hónapnyi kemény tárgyalás után esett a választás Debrecenre

Az Origo információi alapján a BMW végül azért döntött hazánk mellett Románia és Szlovákia ellenében, mert Orbán Viktor magyar miniszterelnök július 5-i, Angela Merkel német kancellárral folytatott tárgyalása során vált világossá, hogy mind a berlini, mind a budapesti kormány támogatja a beruházást.

Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatót tart találkozójukat követően Berlinben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Tulajdonképpen

az Orbán-Merkel csúcstalálkozón állapodtak meg a befektetés véglegesítéséről.

Előtte nagyjából 14 hónapon át zajlottak a beruházásról a tárgyalások.

Berlinben a kancellár elismerte, hogy

azért erősíteni kívánja hazánkkal az alternatív gépjármű-meghajtási technológiák és a mesterséges intelligencia területén a további kooperációt.

A végén mindkét kormányfő külön kiemelte

Orbán a berlini csúcs előtt a BMW székhelyén, Münchenben tárgyalt Markus Söder (CSU) bajor kormányfővel.

A Merkellel való találkozó előtt egy nappal a magyar kormányfő pedig a CSU elnökével, Horst Seehofer német belügyminiszterrel, volt bajor miniszterelnökkel folytatott megbeszélést.

Ekkor vált világossá, hogy Magyarország Németországtól vesz helikoptereket a Honvédelmi Minisztérium (HM) számára, de természetesen szóba került az autóipari beruházás is.

Nyilvánvalóan ez is hozzájárult ahhoz, hogy a BMW végül hazánk mellett döntött.