Jozef Rohác azt vallotta, hogy ő ölte meg Prisztás Józsefet

2018.08.14. 20:50

Jozef Rohác kedden beismerte a rendőrségen, hogy több mint két évtizede ő ölte meg Prisztás Józsefet. Ezt Fülöp Tamás, Rohác ügyvédje mondta az MTI-nek.

A más ügyben kiszabott életfogytiglani büntetését töltő Rohác perújítási eljárás keretében kedden a Nemzeti Nyomozó Irodán többórás vallomást tett.

A rendőröknek beszélt arról is, hogy ő ölte meg Prisztást 1996-ban, tehát ebben az ügyben elítélt H. István ártatlanul ül a börtönben.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az ügyvéd elmondása szerint Rohác a rendőrségen elmondta, ő úgy tudja, hogy az alvilágban ismert Prisztás megölésére az orosz-ukrán maffiától jött a megbízás.

Ugyanakkor a Pesti Srácok megjegyzi: figyelemre méltó, hogy a Portik-ügyek egyik koronatanúja, Radnai László is azt vallotta évekkel korábban, hogy Rohác végezte ki a milliárdos üzletembert. Radnai ezzel kapcsolatos ismeretei magától Portiktól, illetve régi barátjától, az Energol Rt. egykori belkereskedelmi igazgatójától, Drobilich Gábortól származnak. Drobilich egyenesen azt mondta a volt keresztapának, hogy Rohác „egy igazi professzor, nejlonzacskóval fogta a fegyvert, hogy ne maradjon lőpor a kezén".

Rohác szerint, ahogy a Prisztás-gyilkosság ügyében, ugyanúgy a két évvel későbbi Aranykéz utcai robbantás, illetve Fenyő-gyilkosság ügyében sem sikerült a hatóságoknak kideríteniük az igazságot.

A négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő János médiavállalkozó ellen elkövetett gyilkossági ügyében Rohácot tettesként életfogytiglanra ítélték, leghamarabb 30 év múlva vizsgálható a 62 éves férfi feltételes szabadlábon engedésének lehetősége. Az Aranykéz utcai robbantás és a Prisztás-gyilkosság ügyében felbujtóként ítélték el Portik Tamást, az 51 éves férfinek még legalább 10 év van hátra a büntetéséből. A Fenyő-gyilkosság ügyében felbujtóként Gyárfás Tamás volt baloldali médiavállalkozót gyanúsítják.

Prisztás József vállalkozót, a rendszerváltás utáni alvilági élet egyik jelentős szereplőjét, 1996 november 1-jén lőtték le Budapesten az utcán, amikor autójába szállt be. A tettes kerékpárral menekült el a helyszínről.

Patócs Ilona, H. István védője a PestiSrácok.hu-nak azt mondta, kezdeményezte védence szabadlábra helyezését.