Azonnal be lehet avatkozni, ha bármi történne, ami veszélyezteti az ünnep lebonyolítását - mondta a kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában az augusztus 20-i előkészületekkel kapcsolatban.

Kovács Zoltán, aki a nemzeti ünnepet előkészítő operatív törzs vezetője is, közölte, hogy a budapesti operatív törzs mellett, amely a fővárosi állami rendezvények megszervezéséért és lebonyolításáért felel, van a rendőrségnek is egy országos törzse, amely figyelemmel kíséri az ünnephez kapcsolódó több mint 250 rendezvényt, amelyek egy része már pénteken elkezdődik.
Szerinte ez a záloga annak, hogy a 2006-os tragédia ne ismétlődhessen meg, hiszen az Országos Meteorológiai Szolgálattól az Országos Mentőszolgálaton át a rendőrség, a katasztrófavédelem és egy sor más szervezet részvételével minden olyan információ azonnal rendelkezésre áll, amely alapján felelős és jó döntéseket lehet hozni, ha erre szükség van.

 

Ünnepi tűzijáték a Duna felett, az Országház előtt 2017. augusztus 20-án.Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kormányszóvivő elmondta azt is, hogy a meteorológia tízperces előrejelzéseket ad az operatív törzsnek, és ugyanígy azonnal információkat kapnak bármilyen incidensről vagy közlekedési balesetről is. Ha bármi történne a tűzijáték alatt, azonnal le lehet állítani a látványosságot. Egyébként igazi nyárias időre lehet számítani, ideális körülmények között lehet majd tűzijátékot nézni a jelenlegi előrejelzések szerint- nyilatkozta Kovács Zoltán, aki megjegyezte, volt olyan az elmúlt nyolc évben, hogy a tűzijátékot 650-700 ezer ember nézte élőben a helyszínen.