Sugárzó anyag Ferihegyen: három ember érintkezett a forró konténerrel

Budapest Airport, Ferihegy, repülőtér
Vágólapra másolva!
Tóth Norbert nemzetközi jogász szerint a magyar hatóságoknak kell vizsgálniuk a Ferihegyi repülőtéren talált, izotópot tartalmazó csomag ügyét. A megsérült csomag miatt szerda éjszaka több mint egy órára lezárták a repülőteret, ezzel késéseket okozva a ferihegyi forgalomban.
Vágólapra másolva!

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálját és környékét szerda este zárta le hatósági vizsgálat miatt a katasztrófavédelem, mivel egy túlmelegedett, izotópot tartalmazó csomaghoz riasztották őket.

Budapest Skycourt (korábbi felvétel) Forrás: Budapest Airport

Az MTI úgy értesült, hogy egy magyarországi kft. rendelt sugárzó anyagot, amelyet az oroszországi Dimitrovgradból hoztak a törökországi Isztambulon keresztül Budapestre egy szerda esti járattal.
Az irídium izotópot tartalmazó konténert egy utasszállító repülőgép csomagterében helyezték el. A repülőtéri személyzet azért riasztotta a katasztrófavédelmet, mert észlelte, hogy

forró a konténer.

A vizsgálatok megállapították, hogy egészségre ártalmas izotóp nem került a környezetbe. A konténerrel három ember érintkezett, azonban őket sem kellett kórházba szállítani.

Kurucz László, a Budapest Airport helyettes szóvivője hangsúlyozta, hogy

az utasok végig biztonságban voltak.

Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1 aktuális csatornának azt mondta: függetlenül attól, hogy nem magyar lajstromozású repülőgéphez kapcsolódik a baleset, a magyar hatóságoknak – a katasztrófavédelemnek és a közlekedési hatóság légügyi hivatalának – kell majd kivizsgálniuk a baleset körülményeit.

Az Izotóp Intézet Kft. munkatársa, Kaszás Gábor azt közölte az MTI-vel, hogy hozzájuk tartozik a szállítmány. A cég szerint hasadó anyag szállítása esetén természetes az ilyen jellegű hőmérséklet-emelkedés, vagyis álláspontjuk szerint semmi rendellenes nem történt.