Kordonnal különítették el a sugárzó anyagot szállító gép utasait

2018.08.16. 13:55

Senki sem tudta, mi történik pontosan a Liszt Ferenc repülőtéren tegnap este, miután azt lezárták - mondta el az Origónak egy szemtanú. A lezárásra azért volt szükség, mert az egyik csomagban túlmelegedett irídium izotópot találtak. Többen gyalog indultak el a repülőtérről a központ felé. 

Több gép is csak késéssel tudott elindulni tegnap este a lezárás miatt.

A Turkish Airlines gépe jött Törökországból, azon találtak sugárzó anyagot. Kijött a katasztrófavédelem, lezárták és kiürítették a repteret. Nem engedték be az autókat, a 4-est lezárták, a buszok sem tudtak a bejönni, az utasok pedig értetlenül álltak, mert nem tudták, hogy most akkor mi történik – mondta az Origónak egy szemtanú.

Képünk illusztrációForrás: MTI/Kovács Tamás

Mivel az érkező utasok és a reptéri dolgozók így nem tudtak hazamenni, sokan gyalog indultak el a Market Central felé, mert a buszok és a taxisok is ott álltak meg.

Óriási volt a fejetlenség, azokat az utasokat, akik a török géppel jöttek kiszedték a repülőből és elkülönítették, hogy át tudják őket vizsgálni. Kordonnal elzártak a B terminálból egy részt, és oda beállították őket. Olyanok voltak, mint a leprások, nem lehetett hozzájuk érni, és beszélni sem lehetett velük. Látszott rajtuk, hogy nem tudják, miért kerültek a kordon mögé. Közben telefonálgattak, mert azt engedték nekik a rendőrök. Az fura, hogy egy személyszállítógépen szállítanak sugárzó anyagot" – mondta a szemtanú, majd hozzátette, hogy neki több ismerőse is félt, mert nem tudták, hogy mi történik.

Az irídium-192 reaktorban neutron besugárzással létrehozott izotóp. Manapság leginkább az iparban anyagvizsgálatra használják (pl. hegesztések ellenőrzése). Az emberi szervezetre az általa keltett külső sugárterhelés révén lehet veszélyes, azonban fizikai formája miatt (tömör fém) a szervezetbe jutása nem várható" – mondta az Origónak Völgyesi Péter, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont munkatársa

Már tegnap éjszaka helyreállt a forgalom, az érintett járatok is késésekkel, de rendben felszálltak, teljesítették a menetrendet. A mai napon már biztosan nem lesz emiatt fennakadás- válaszolta megkeresésünkre Kurucz László, a Budapest Airport helyettes szóvivője.

Salik Ádám, az Országos Közegészségügyi Intézet Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztályának fizikusa az MTI-nek ellmondta, hogy a helyszíni mérések megerősítették, hogy radioaktív anyag nem került a levegőbe, az izotópot szállító konténer sértetlen.Elmondása szerint az ijedtségre az adta az okot, hogy a konténer a környezeténél melegebb volt, ez viszont természetes, amikor nagy mennyiségű radioaktív anyagot szállítanak.

A szakember elmondta, hogy az egészségügyben és az iparban használatos radioizotópok szállítására a legmagasabb fokú biztonsági követelmények vonatkoznak. Elvileg akkor sem sérülhet meg, ha 30 percig 800 Celsius-fokú égésnek teszik ki, de a csomagolásnak ki kell bírnia, ha 9 méterről egy 500 kilogrammos súlyt ejtenek rá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK