Gulyás Gergely: A nemzeti identitástudat erősítése kiemelt cél

GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Vágólapra másolva!
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter interjút adott a Magyar Időknek a közeledő nemzeti ünnep kapcsán. A miniszter beszélt a Magyarországot érintő legfontosabb európai uniós politikai témákról. De szóba került a központi közigazgatás átalakítása, valamint az egyészségügyben várható változások is. Gulyás Gergely beszélt továbbá a Budapestet érintő fejlesztési célokról, és a magyar közéletben zajló kulturális vitákról. Utóbbi kapcsán elmondta, hogy a kormány jövő évtől jelentős forrásokat biztosít annak érdekében, hogy a magyar történelem fontos eseményeit, illetve meghatározó alakjait bemutató tévéfilmek születhessenek.
Vágólapra másolva!

A miniszter arra kérdésre, hogy milyen üzenete van ma az augusztus 20-i államalapításnak kifejtette, hogy szerinte óvatosan kell bánni mindig az aktuális üzenetek megfogalmazásával, hiszen ezzel leértékelhetjük az államalapítás rendkívüli alkotásának fennköltségét. De a miniszter elmondta, hogy

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Forrás: MTI/Mónus Márton

A Miniszterelnökséget vezető minisztertől megkérdezték azt is, hogy miért vádolják Magyarországot Európa-ellenességgel és mit gondol arról, hogy Heller Ágnes néhány napja egy lengyel lapnak adott interjújában pogánynak hazánkat.

Gulyás Gergely kifejtette, hogy hazug és minden alapot nélkülöző vád az, hogy a magyar kormány lenne az európai együttműködés ellensége.

Ennek kapcsán elmondta, hogy az Európai Unió valódi sírásója például Guy Verhofstadt, Judith Sargentini vagy Martin Schulz.

Heller Ágnes megnyilvántulása kapcsán a miniszter elmondta, hogy baloldali filozófus természetes közege a Farkasházy-féle szárszói találkozó vendégserege.

Migráció és egyéb kiemelt európai uniós ügyek

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, hogy a migráció továbbra is központi témája lesz a kormányzatnak, hiszen az Európai Unióban sem jutott nyugvópontra még ez a vita.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ennek kapcsán elmondta azt is, hogy számos másik téma miatt is kiemelt fontosságú az európai uniós politika a kormányzat számára, amely miatt két személy: Varga Judit, valamint Takács Szabolcs államtitkárok látják el az uniós politika alakításával járó tengernyi feladatot.

A miniszter beszámolt arról is, hogy melyek azok a kiemelt EU-s ügyek, amelyek kezelésére, kialakítására hivatott a Miniszterelnökség:

  • Az Európai Uniónak fel kell készülnie a megváltozott világpolitikai helyzetben az európai gazdaságot is érintő kereskedelempolitikai háborúra.
  • Szintén fontos számunkra az EU következő hétéves költségvetése.
  • Kiemelt fontosságú továbbá az előttünk álló Európai Uniós választás.

Áramvonalasabb közigazgatásra van szükség

A közigazgatás tervezett átalakításáról Gulyás Gergely elmondta, hogy a központi közigazgatásban, azaz a minisztériumokban, ahol 14 ezer ember dolgozik sok tekintetben tarthatatlanná vált a helyzet. Ennek kapcsán kifejtette, hogy „alacsonyak a fizetések, amelyek nem tükrözik a valós munkateljesítmény." Emellett beszámolt arról is, hogy meg kell szüntetni a digitalizáció folytán előállt párhuzamosságokat:

Tovább folytatódik az egészségügyi dolgozók béremelése

Szóba került az interjúban az Állami Számvevőszék nemrégiben az egészségügyről készített jelentése, erről a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a gazdálkodás számtalan intézményben nem volt kellően gondos. Problémaként említette az egészségügy kapcsán a miniszter, hogy a kórházak évről évre – egyre kisebb mértékben ugyan – de adósságot termelnek. Ennek kapcsán elmondta:

Az egészségügy kapcsán beszámolt arról is Gulyás Gergely, hogy folytatódni fognak jövőre is a bérnövekedések és a nővérszállók és a Magyar falu program keretében, szolgálati lakások építésével próbálják segíteni az ápolókat és a vidéki háziorvosokat.

Gulyás Gergely Forrás: MTI/Kovács Tamás

Budapesten számos jelentős fejlesztés várható

A főváros fejlesztése kapcsán a miniszter beszámolt arról, hogy a céljuk, hogy 2030-ra régiónk legélhetőbb, leggyorsabban fejlődő, legversenyképesebb és gazdaságilag legerősebb városa legyen Budapest.

A fejlesztési célok kapcsán Gulyás Gergely az alábbiakat sorolta fel:

  • A kötöttpályás közlekedés továbbfejlesztése,
  • A ferihegyi gyorsvasút megépítése és a gyorsforgalmi út kétszer két sávossá fejlesztése,
  • Új belvárosi zöldterület kialakítása,
  • Néhány éven belül visszanyerheti eredeti pompáját a Vár is,
  • Továbbá megépül a Múzeumi negyed és
  • Több lesz a belvárosi sétálóutca is.

Kultúrharc: Cél a nemzeti identitás erősítése

A miniszter a kulturális és tudományos életben zajló vitákról is beszélt.

Elmondta, hogy a kormány a jövő évtől jelentős forrásokat biztosít annak érdekében, hogy a magyar történelem fontos eseményeit, illetve meghatározó alakjait bemutató tévéfilmek születhessenek.


Gulyás elmondta, hogy azért kiemelt kulturális terület a film, mivel a legszélesebb tömegekig jut el. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette:

A miniszter elmondta, hogy a nemzeti identitás erősítése fontos a közoktatásban is, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is ezzel a céllal jött létre.

BMW-gyár: Magyar-német kapcsolatok további erősödéséről beszélhetünk

A Debrecenben épülő BWM-gyár kapcsán Gulyás elmondta, hogy ez a magyar-német kapcsolatok erősödését jelenti, hiszen „hogy a német gazdasági döntéshozók nem hagyják magukat befolyásolni a saját hazájukban demokratikus kereteket is már-már szétfeszítő politikai korrektségtől, amelynek része Magyarország ideológiai alapú szidalmazása, hanem képesek a gazdasági érdekeik alapján jó döntéseket hozni."

A képünk illusztráció. Forrás: AFP/Christof Stache

A BMW-gyár kapcsán beszámolt arról is a miniszter, hogy a német autóipari cég olyan gyárat létesít Magyarországon, amely minden autótípust fog gyártani, így elektromos autókat is.

- mondta el Gulyás Gergely.