Országszerte az államalapításra emlékeznek

2018.08.20. 07:55

Országszerte ünnepségeket, köztük kenyérszentelést, tűzijátékot tartanak ma, az államalapítás ünnepén, Szent István napja alkalmából.

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a magyar államalapítás, az állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is. Az 1990-es első szabad választások után megalakult Országgyűlés 1991. március 5-én a nemzeti ünnepek – március 15., augusztus 20., október 23. – közül Szent István napját nyilvánította a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepévé. A 2012. január 1-jén hatályba lépett alaptörvény is Magyarország hivatalos állami ünnepeként rögzíti augusztus 20-át.

A tavalyi tűzijáték egy látványos pillanataForrás: MTI/Lakatos Péter

A központi a programok a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen beszédet mond Áder János köztársasági elnök és Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Délelőtt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára átadja a Külhoni Magyarságért Díjakat az Országházban. Szintén a Parlamentnél, a Dunán idén is lesz légi- és vízi parádé. Déltől ingyenesen lesz látogatható a Szent Korona az Országházban. Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában adja át a Magyar Szent István Rend kitüntetést.

Három napon keresztül látogatható a Magyar Ízek utcája, ahol nemcsak a karcagi birkapörköltet lehet megkóstolni, de az Ország Tortáját isForrás: MTI/Bruzák Noémi

Délután idén is lesz hagyományos ünnepi szentmise és Szent Jobb-körmenet. A Mária Rádió szerkesztősége elől több ezer ember zarándokol át gyalog a Szent István-bazilika elé. A fővárosi programokat szokás szerint az esti ünnepi tűzijáték zárja majd. Mozgáskorlátozott emberek az Olimpiai parknál lévő rakparti részen tekinthetik meg a tűzijátékot. A szervezők azt javasolják, hogy az érdeklődők a Lánchíd és a Margit híd közötti partszakaszról, valamint a Margit hídról nézzék a tűzijátékot.

A tavalyi debreceni virágkarnevál egyik látványosságaForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az ünnep biztonságos lebonyolításáért most is az operatív törzs felel. A törzs vezetője Kovács Zoltán kormányszóvivő, tagjai mások mellett a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség, a Terrorelhárítás Központ, a Köztársasági Elnöki Hivatal, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat és a Budapesti Közlekedési Központ képviselői. A budai Várban egész nap a Mesterségek Ünnepe, a Magyar Ízek Utcája, koncertek és egyéb programok várják az érdeklődőket. A fővároson kívül országszerte sok településen tartanak ünnepi megemlékezéseket, szentmisét, kenyérünnepet Szent István napja alkalmából. Debrecenben idén is a hagyományos virágkarnevállal ünnepelnek.