Vádat emelt és az új büntetőeljárási kódex adta lehetőségeket kihasználva alternatív büntetési indítványt is tett a Fővárosi Főügyészség annak a férfinak az ügyében, aki volt barátnőjére akarta gyújtani a lakást 2016. márciusában Zuglóban.

A férfi 2016. március 6-án hajnalban

motorbenzinnel és lakkbenzinnel lelocsolta, majd felgyújtotta

volt barátnője zuglói lakásának ajtaját.

Ezzel közvetlen életveszélynek tette ki a lakásban alvó nő és annak korábbi kapcsolatából származó kiskorú gyermeke, továbbá a lakásban tartózkodó férfi életét. Mielőtt a lángok a lakásban elterjedtek volna, a tüzet eloltották.

A 33 éves férfi ellen különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve, 14-ik életévét be nem töltött, továbbá védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett gyilkossági kísérletmiatt emeltek vádat.

A főügyészség alternatív büntetési indítványa szerint, ha az életfogytig tartó szabadságvesztéssel fenyegetett vádlott beismeri a tettét és lemond a tárgyalás jogáról, a vádhatóság konkrét büntetést, 8 év fegyház kiszabását kéri.

Az új eljárási szabály ugyanis lehetővé teszi azt, hogy ha a vádlott a tárgyalás előkészítése során beismerő vallomást és tesz és nem ragaszkodik a tárgyaláshoz, az ügyészi indítványnál súlyosabb büntetést nem kaphat, és a büntetőeljárás felgyorsul, a bíróság akár nyomban ítéletet is hozhat.