Novák Katalin: Magyarország önálló, független, felnőtt ország

2018.08.21. 15:08

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a magyar államalapítás alkalmából Miskolcon mondott ünnepi beszédet, amelyben kiemelte, hogy Magyarországnak nincs szüksége atyai intelmekre Brüsszelből, Strasbourgból vagy Stockholmból, hiszen az elmúlt bő ezer évben az ünnepelt felnőtté vált. A politikus szerint ahhoz, hogy hazánk sikeresen érvényesítse érdekeit, ma is meg kell találnia az egészséges egyensúlyt a Nyugat és a Kelet között, akárcsak Szent István királynak.

„Augusztus 20-án azt ünnepeljük, hogy van otthonunk, hogy van hazánk, hogy van a Földnek egy olyan – hol kisebb, hol nagyobb – darabja, amit úgy hívnak: Magyarország. És ma már ezen a földön egy erős nemzet él. Egy közösség, melynek van múltja, jelene és minden esélye egy fényes jövőre." – olvasható Novák Katalin közösségi oldalára feltöltött, a magyar államalapítás ünnepének alkalmából Miskolcon elmondott beszédében.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerint tisztelettel kell adóznunk azon vezetők előtt, akik bátor döntéseikkel, a helyes irányba tett lépéseikkel, olykor konokságnak tűnő következetességükkel, hittel küzdöttek azért, hogy „e lángoktól ölelt kis ország" a hazánk lehessen. Hozzátette, hogy mellettük tisztelettel kell adózni azok előtt, akik felelősséget ruháztak ránk, hiszen a külső fenyegetéseknek kitett államot nem csak megalapítani volt kihívás, de a mindennapi élet kereteit is meg kellett határozni, és az ország határait megvédeni sem volt könnyű. A politikus kiemelte, hogy

Szent István királynak köszönhetően léptünk arra a keresztény útra, melynek alapja az Istenbe vetett hit, de amely legalább annyira jelent egy európai gondolkodásmódot, értékrendet, kultúrát is, mely ma talán nagyobb fenyegetésnek van kitéve, mint valaha.

Párhuzamok: meg kell találni az egészséges egyensúlyt Nyugat és Kelet között.

Ennek kapcsán azt mondta, hogy Szent István Magyarországának Bizánc és a Német-Római Birodalom szorítójában kellett érvényesítenie az érdekeit, ahogy ma is meg kell találnunk az egészséges egyensúlyt Nyugat és Kelet között.

Mindezt úgy, hogy nem feledjük, hova tartozunk, de mindenkor szem előtt tartva a magyar nemzet érdekeit. – szögezte le az államtitkár. Aktuálpolitikai síkra terelve a beszédét, Novák Katalin kifejtette, hogy Magyarországot ma sokkal kevésbé nyilvánvaló, de legalább olyan ádáz ellenségek fenyegetik. Ide sorolta

  • az Európa felé irányuló népvándorlást,
  • a hagyományos keresztény értékeket felülíró, a hangzatos liberalizmus álarca mögé bújtatott törekvéseket,
  • a tőke által manipulált, NGO-knak álcázott, valódi társadalmi bázis nélküli szervezeteket
  • és a legitimitásukat vesztett, bukott európai vezetőket.
Debrecen, 2018. augusztus 20. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkáraForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Meglátása szerint ezek az ellenfelek nehezebben azonosíthatóak, hiszen nem nyílt sisakkal támadnak. A politikus beszédében kiemelte, hogy Magyarországnak nincs szüksége atyai intelmekre Brüsszelből, Strasbourgból vagy Stockholmból, hiszen „az elmúlt bő ezer évben az ünnepelt felnőtté vált."
Magyarország önálló, független, érdekeit képviselni képes, „felnőtt" ország. – zárta le a kérdést Novák Katalin.

Szent István király öröksége

A magyar államalapítás ünnepén hozzátette, hogy igyekszünk Szent István örökségéhez méltó módon élni: büszkék vagyunk közép-európaiságunkra, keresztény kultúránkra, nyelvünkre, tiszteljük a hagyományos családi értékeket, az emberi életet, felelősséggel tartozunk a határainkon belül és kívül élő nemzettársaink iránt, a szülők a gyerekeik, a gyerekek a szüleik iránt. Az EMMI államtitkára beszéde végén úgy fogalmazott, hogy a magyar gyermekekben van a biztonságos magyar jövő, hiszen a gyermeket vállaló magyar fiatalok jelentik a zálogát annak, hogy évszázadok múltán is ünnepelhetjük majd Magyarország születésnapját.