Ismét letiltotta a Facebook Bencsik Andrást, a Magyar Demokrata főszerkesztőjét. Az egyre durvábban cenzúrázó közösségi oldal a mostani tiltásról még csak értesítést sem küldött. A szólásszabadság durva korlátozásáról van szó - mondta kérdésünkre Bencsik András.

Augusztus 13-án a Facebook megvonta a főszerkesztőtől a tartalommegosztás jogát, mert az egyik bejegyzése nem tetszett a „haladó szellemiségű" cenzoroknak.

Bencsik AndrásForrás: MTI/Rosta Tibor

A Demokrata információi alapján az akkori letiltás három napra szólt, azaz augusztus 17-én lejárt.

Bencsik András abban a hiszemben lépett be ma az oldalára, hogy folytathatja tevékenységét, de

meglepetésére megint a korábbi problémába ütközött.

Erről az újabb tiltásról - amely a Facebook szerint még két nap és 23 órán át tartott akkor - nem kapott értesítést, nem tudja, mi nem tetszhetett a cenzoroknak, csak akkor szembesült vele, amikor több nap után ismét megpróbált valamit közzétenni az oldalán.

A főszerkesztő szerette volna megtudni a közösségi oldal operátoraitól, miért vonták meg tőle újra a bejegyzések megosztásának lehetőségét, de a program azt közölte vele, üzenetét nem lehet elküldeni.

Vagyis: a Facebook úgy tiltotta le Bencsiket újra három napra, hogy közben nem is publikált semmit (hiszen nem is tudott). A cenzúra pedig arra a fokra ért, hogy már magyarázatot sem lehet kérni.

Az Origo megkereste Bencsik Andrást, aki lapunknak azt nyilatkozta, hogy nagyon meglepte a legújabb letiltás, főleg azért, mert értesítést sem kapott róla.

Az újságíró nem igazán érti, hogy a Facebooknak most mi lehet vele a problémája, szerinte a közösségi oldal már a saját szabályait sem tartja be, mivel durván cenzúrázza a másként gondolkodók szólás- és véleménynyilvánítási szabadsághoz való jogát.Azt mondja, nem tervez ellenlépéseket a Facebook ellen, mert úgy érzi, hogy hiába lenne ehhez joga, nincsenek meg a megfelelő eszközei.

A közösségi oldal egy csapdát állított fel - mondta.

Az RTL Grouppal összefonódott cég emberei cenzúrázzák a jobboldali tartalmakat

Ahogy az Origo azt már megírta, nemrég terjedelmes cikkben buktatta le Soros György blogja (a 444) a Facebookot és a Facebookot cenzúrázó céget, amiről még az is kiderült, hogy ugyanaz a Bertelsmann a tulajdonosa, mint a német kormány migránsbarát politikáját teljes gőzzel támogató RTL-csoportnak, aminek tagja a Magyarország kormányát durván bíráló RTL Klub is.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide, Please check additional restrictions!, Bitte Einschränkungen der Handelsrechte beachten!/Jochen Eckel

A bevándorláspárti spekuláns pénzelte balliberális blognak nyilatkozott az az ember, aki saját bevallása alapján néhány kollegájával a magyar nyelvű Facebook moderálásáért (értsd: cenzúrázásáért) felel.

A közösségi oldal a választási kampányban az Origo két migránsok által elkövetett bűncselekményről szóló cikkét is letiltotta, majd annak az M1-nek nyilatkozó svédországi magyar nőnek a videóját is, aki a migrációs helyzet és a biztonság hiánya miatt 40 év után költözött haza.

Aztán Lázár János, Miniszterelnökséget vezető akkori miniszter bécsi látogatásáról szóló videóját cenzúrázták, amiben a migrációs válságról és annak következményeiről beszélt.

Az Origo és Lázár János tiltakozása után a Facebooknál megijedtek, és kivették a Bertelsmann-cég kezéből a miniszter és lapunk cenzúrázását. Olyan mélyenszántó bölcsességekre jöttek rá például (amire a Bertelsmann cégének emberei nem), hogy hírértékű, hogy mit mond egy miniszter.

Arra úgy tűnik, még mindig nem, hogy a szólásszabadság mindenkit megillet, nem csak azokat, akik ugyanazt gondolják, mint a balliberális cenzorok.