Több ezer migráns várakozik a Nyugat-Balkánon, hogy útnak indulhasson

2018.08.22. 15:22

Az illegális migráció nem szűnt meg, a nyugat-balkáni útvonalon több ezer ember várakozik arra, hogy illegális úton az Európai Unió területére léphessen - jelentette ki a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója szerdán Nagykanizsán, a Készenléti Rendőrség új épületkomplexumának átadásán.

Papp Károly a több mint háromszáz rendőr elhelyezésére szolgáló új objektum avatásán közölte, hogy a migránsok és az embercsempészek módszert váltottak, új útvonalakat alakítottak ki a magyar déli határ szigorú védelme miatt.A legfrissebb adatok szerint a horvát-bosnyák határon több mint ötezer, Szerbiában pedig több mint négyezer ember várakozik arra, hogy illegálisan bejusson az EU területére - mondta.

Balogh János országos rendőrfőkapitány, Papp Károly, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója és Kuczik János, a Készenléti Rendőrség parancsnoka (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot a Készenléti Rendőrség nagykanizsai határvadász bevetési osztályának elhelyezésére szolgáló épület átadásán 2018. augusztus 22-énForrás: MTI/Varga György

Papp Károly felidézte, hogy az alaptörvény is rögzíti az államhatár védelmét, a rendőrségnek pedig részt kell vennie a jogellenes bevándorlás megakadályozásában. Az elmúlt években is kiemelt feladat volt a határ őrizete, 2011-ben az arab tavasz, 2014-ben a koszovói kivándorlási hullám, 2015-től pedig az illegális migráció "robbanása" miatt, amikor 106 ország állampolgárai érkeztek illegálisan Magyarországra és ezzel az EU területére.A magyar kormány időben határozott döntéseket és hatékony intézkedéseket hozott a határrendészeti feladatok ellátása érdekében. A szükséges törvénymódosításokkal biztosította a jogi környezetet, határzár létesült a magyar-szerb és a magyar-horvát határon, a Készenléti Rendőrségnél határőrizeti igazgatóságokat hoztak létre és háromezer fős létszámfejlesztést hajtottak végre, több mint 100 milliárd forintból pedig új objektumok épültek, lecserélték és fejlesztették a gépjárműparkot, a fegyvereket és a felszereléseket - sorolta a BM közbiztonsági főigazgatója.

Emlékeztetett arra, hogy amikor kevés volt a rendőr a déli határok védelmére, az ország minden megyéjéből érkeztek oda rendőrök, de ez nem okozott gondot az országban.

Papp Károly, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója a Készenléti Rendőrség nagykanizsai határvadász bevetési osztályának elhelyezésére szolgáló épület átadásán 2018. augusztus 22-énForrás: MTI/Varga György

"Nem alakult ki egyetlen magyar településen sem közbiztonsági deficit, és nincsenek hazánkban no-go zónák sem - jelentette ki Papp Károly.

Papp Károly szerint azért van szükség a magyar határok megerősített védelmére, mert az eddig kialakított rendet meg kell őrizni. Abban a pillanatban, ha az embercsempészek és a migránsok megéreznék, hogy lazul a magyar külső határon a védelem, újabb migrációs nyomással nézne szembe Magyarország - hangsúlyozta.

Nagykanizsa, 2018. augusztus 22.Forrás: MTI/Varga György

Balogh János országos rendőrfőkapitány arról beszélt, hogy a Készenléti Rendőrség háromezer fős létszámfejlesztése mellett az eddigi hét mellé nyolc új határvadász bevetési egységet hoztak létre, elsősorban vidéki helyszíneken.

Balogh János országos rendőrfőkapitány a Készenléti Rendőrség nagykanizsai határvadász bevetési osztályának elhelyezésére szolgáló épület átadásán 2018. augusztus 22-énForrás: MTI/Varga György

A nagykanizsai bevetési osztály létszáma 309, az itt dolgozók a határrend és a közterületek rendjének fenntartása mellett készenléti jellegű szolgálatot is elláthatnak.

A nagykanizsai épületkomplexum 5,7 milliárd forintból épült meg, a kivitelezés tavaly augusztusban kezdődött. A szükséges munkafeltételek megteremtése mellett az állomány tagjai számára kétágyas, fürdőszobás, minikonyhás garzonokat alakítottak ki - ismertette az országos rendőrfőkapitány.