Fekete Péter: A kultúrpolitikának nemzetinek kell lennie

2018.08.22. 16:23

Aki ismeri a gyökereit, az tud mibe kapaszkodni. A kapaszkodók elsősorban a család, az iskola és a szűkebb-tágabb környezetünk. A kultúrpolitikának pedig nemzetinek kell lennie –fogalmazott Fekete Péter kulturális államtitkár a Pesti Srácoknak adott interjújában.

Fekete Péter elsődleges feladatának érzi, hogy elérjék: minden gyermek az általános iskolai évei alatt évente legalább egyszer eljusson egy előadó-művészeti intézménybe, a múzeumok, levéltárak megnyíljanak előttük annak érdekében, hogy közelebb hozzák a fiatalokat a kulturális-művészeti intézményekhez, amik számukra még viszonylag távoliak. Az új óvodapedagógiai programban nagyobb szerepet kap a nemzeti identitásra és keresztény értékre nevelés. Ennek célja, hogy egy 18-20 év körüli fiatalnak, ha elindul a nagyvilágban, legyenek olyan kapaszkodói, amivel el tud igazodni az új világban, de haza is talál.

Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkárForrás: Talán Csaba

Sok vita volt az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pályázatai kapcsán. Fekete Péter most azt mondta: változások lesznek az NKA működésében.

Az NKA-nak a nemzeti kulturális célok megvalósítását kell szolgálnia, hangsúlyozottan nemzetpolitikai, és nem pártpolitikai értelemben. Nem szabadna, hogy egy szimpla pénzelosztó szervezet legyen. Ez a forrás azért van, hogy azokat a közösségeket, művészeket támogassa, akik a nemzeti céljainkkal egyetértve, azokat erősítve szeretnének alkotni - mondta.

Szeretnék, ha az NKA nemcsak pénzt osztogatna, hanem nyomon követné és segítené is a projektek megvalósítását. Ezentúl nem jár majd alanyi jogon a támogatás, helyette értékek mentén döntenek és támogatnak majd projekteket. Pénzt is adnak, de nem ez a legfontosabb, hanem a pályázók szakmai mentorálása.

Ahogyan a kormányzati politikában, úgy a kultúrpolitikában is fontos szerepet kap a család.Azt szeretnénk, hogy az itt születő gyermekek a magyar kultúra múltjának és jelenének ismeretében, annak birtokosaként váljanak felnőttekké - tette hozzá az államtitkár.

Határokon átívelő kultúra

Amikor a magyar kultúráról beszélünk, akkor az összmagyarság kultúráját értük rajta - mondta Fekete Péter. A határon túli kisközösségeket, kulturális vállalkozásokat, intézményeket kiemelten támogatják majd és összekapcsolják a magyar intézményi hálózattal.

Nagyon fontos, hogy a határainkon túl élő magyarok érezzék, nincsenek magukra hagyva, ehhez pedig az kell, hogy legyen magyar iskola, legyen magyar nyelvű színház. Azt kell elérni, hogy a határon túli magyarok félelem nélkül merjék megélni a magyarságukat.

Az államtitkár bízik benne, hogy az ukrán kormánnyal is sikerül dűlőre jutni, korábban más szomszédos országokkal is sikerült nehezebb időszakokban megállapodni. Amit biztosan ígér, hogy nem hagyják magukra a kárpátaljai magyarokat sem.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK