Rekordalacsony a Duna három helyen is

2018.08.22. 13:06

Három helyen is megdőlt a Dunán a valaha mért legalacsonyabb vízállás rekordja az elmúlt egy napban, de az előrejelzések szerint a következő napokban nem valószínű további vízszintcsökkenés.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) közleménye szerint Ercsinél mínusz 67 centimétert regisztráltak, az eddigi rekord az 1970-ben mért mínusz 36 centiméter volt.

Megdőlt a rekord Dunaföldváron és Dunaújvárosnál is.

Dunaföldváron a 2011 decemberében regisztrált mínusz 172 centiméternél egy centiméterrel alacsonyabbat mértek, Dunaújvárosban pedig a 2016-os mínusz 55 centiméteres rekord dőlt meg mínusz 3 centiméterrel.Szerda reggel Budapestnél 61 centiméteres vízállást mértek, ez tíz centivel több, mint a 2003-ban regisztrált legkisebb, 51 centiméteres vízállás.

A Margit-sziget csúcsa is kilátszik a vízből a Margit híd déli oldalánForrás: MTI/Máthé Zoltán

Mi várható?

Az elmúlt 24 órában két centiméteres apadás volt, a legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő hat napban viszont a Duna meghatározó vízgyűjtőin számottevő mennyiségű csapadék várható.A vízszintemelkedés szombaton éri el Budapestet, aznap déltől már áradó tendenciára lehet számítani – fűzték hozzá.

Az OMIT azt írta, a tartósan alacsony vízállások továbbra is ellehetetlenítik a ráckevei-soroksári Duna-ág természetes vízpótlását, ezért ott a vizet a múlt héten telepített ideiglenes mobil szivattyúk pótolják éjjel-nappal.

A Duna apadása miatt már több mint egy hete kilátszik az Ínség-szikla is a Szabadság híd közelébenForrás: MTI/Máthé Zoltán

Kitértek arra is, a vizsgálatok szerint az ottani vízminőség a felső és az alsó szakaszon jó, a középső szakaszon megfelelő, de az alacsony vízállás, a lelassult áramlás és a magas vízhőmérséklet miatt, elsősorban a középső szakaszon, oxigénhiányos állapot alakulhat ki.

A romlás előrejelzésére egy kiterjedt, speciális rendszert üzemeltetnek, amely hét jellemző helyen vizsgálja a kritikus vízminőségi paramétereket, a megelőzésre pedig levegőztető rendszereket telepítettek Dunaharasztiban, a tassi Rózsa-szigetnél, a Molnár-szigetnél és a szigethalmi hídnál.

A vízálláscsökkenés kedvezőtlen hatásainak elkerülésére a következő napokban újabb ideiglenes vízpótló szivattyúkat telepíthetnek – tették hozzá közleményében az OMIT.