Öt helyen dőlt meg a Dunán a valaha mért legalacsonyabb vízállás rekordja az elmúlt egy napban, a legfrissebb előrejelzések szerint viszont pénteken és szombaton vízszintemelkedés várható. Budapesten már növekszik a folyó szintje.

Közleményt adott ki az Országos Műszaki Irányító Törzs pénteken, amelyben azt írják, hogyöt városban olyan alacsony a Duna vízszintje, mint soha korábban.

A közlemény szerint

  • Dunaújvárosban,
  • Dunaföldváron,
  • Pakson,
  • Domboriban és
  • Baján dőlt meg a rekord.

Uóbbinál a péntek reggel mért 48 centiméteres vízállás az elmúlt harminc év Baján mért legalacsonyabb augusztusi vízállásainak átlagértékénél is másfél méterrel alacsonyabb. 

A Duna Ercsinél 2018. augusztus 23-ánForrás: MTI/Balogh Zoltán

Budapesten már emelkedik a Duna

Péntek reggel Budapestnél 72 centiméteres vízállást mértek, ez 21 centivel több, mint a 2003-ban regisztrált legkisebb vízállás.

Ez azt jelenti, hogy a vízszint emelkedik, pár napja mág 62 centis volt a Duna vízállása.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint pénteken és szombaton a Duna meghatározó vízgyűjtőin számottevő mennyiségű csapadék - összesen mintegy 35-45 milliméter - várható, emiatt Nagybajcsnál például kétméteres vízszintemelkedés is lehet.

Igaz ez csak átmeneti állapot, és szerdától ismét apadás várható.

A Margit-sziget csúcsa a Margit híd déli oldalánForrás: MTI/Máthé Zoltán

Az Országos Műszaki Irányító Törzs azt írta, a ráckevei-soroksári Duna-ág vízpótlását már tizenegy telepített ideiglenes mobil szivattyú pótolja éjjel-nappal, Tassnál pedig a megfelelő vízminőség fenntartásáért telepítettek újabb ideiglenes vízpótló szivattyúkat. Ott az átemeléshez szükséges szivattyúegységek pénteken kezdenek üzemelni.

Több városban is megdőlt a negatív csúcsForrás: MTI/Balogh Zoltán

Kitértek arra is, az alacsony vízállás, a lelassult áramlás és a magas vízhőmérséklet miatt - elsősorban a ráckevei-soroksári Duna-ág középső szakaszán - oxigénhiányos állapot alakulhat ki. A romlás előrejelzésére kiterjedt, speciális rendszert üzemeltetnek, amely hét jellemző helyen vizsgálja a kritikus vízminőségi paramétereket, a megelőzésre pedig levegőztető rendszereket telepítettek Dunaharasztiban, a tassi Rózsa-szigetnél, a Molnár-szigetnél és a szigethalmi hídnál.