Több mint 100 külhoni vállalkozást támogat a kormány

POTÁPI Árpád János
Budapest, 2018. június 4. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a Nemzetpolitikai Kutatóintézet Nemzet és közösség című konferenciáján, amelyet nemzeti összetartozás napja alkalmából tartottak az Akvárium Klubban 2018. június 4-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
760 külhoni vállalkozást támogat a magyar kormány. A családok éve program pályázatára annyian jelentkeztek, hogy 100 millióval meg kellett emelni a pénzügyi keretet.
Vágólapra másolva!

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában nyilatkozott.

Itt azt mondta, hogy a kormány

118 határon túli magyar családbarát vállalkozást támogat

a külhoni magyar családok éve programsorozat keretében.

Potápi Árpád János azt mondta, a pályázatot 500 millió forint értékben hirdették meg,

de a 760 pályázóra tekintettel százmillióval növelték az összeget.

Kiemelte, a támogatás megítélésénél arra is figyeltek, hogy az adott régiókban a régió nagyságának és az ottani magyar lakosság számának megfelelően támogassák a nyerteseket.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A nem mezőgazdasági pályázók 3-6, a mezőgazdasági vállalkozók 3-4,5 millió forintra pályázhattak. A nyerteseknek átlagosan 4-4,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítéltek oda, amelyet az ingatlanvásárláson kívül szinte bármire fel lehet használni.

A legtöbben a mezőgazdaság, és ahhoz kapcsolódó feldolgozóipar, valamint turisztika, vendéglátás területéről pályáztak.

A legtöbb pontszámot elérő nyertes például egy kertészet, virágüzlet volt.

Potápi Árpád János a Kossuth rádió 180 perc című műsorában úgy fogalmazott, idén családbarát tevékenységeket folytató vállalatokat támogattak, mert úgy gondolják, ha családi vállalkozásokat segítenek, akkor rajtuk keresztül 3-4 másik családot is tudnak támogatni.