Hatályba léptek a bevándorlási különadó rendelkezései, amiket a kormány Magyarország védelme érdekében hozott a határkerítés, a megerősített határvédelem és a jogi határzár mellett. Ezt közölte a Pénzügyminisztérium szombaton az MTI-vel.

A tárca a közleményében leírja, hogy a bevándorlási különadót a bevándorlást segítő tevékenység támogatása után kell fizetni. Az első, augusztusról szóló bevallást szeptember 15-ig kell beadni, és a 25 százalékos adót is eddig az időpontig kell kifizetni.

Forrás: MTI/EPA/SOS Méditerranée/Guglielmo Mangiapane

A minisztérium tájékoztatása alapján annak a szervezetnek, amelyiknek nincs adószáma, de bevándorlási adóköteles tevékenységet folytat, be kell jelentkeznie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. Példaként említik, ha egy, az adóhatóság nyilvántartásában nem szereplő külföldi szervezet már ma támogatást nyújt egy belföldi szervezetnek, akkor már most rendelkeznie kell adószámmal.

A bevándorlási különadót elsősorban annak a szervezetnek kell befizetnie, amelyik a támogatást nyújtja, kötelezettsége teljesítéséről pedig tájékoztatnia kell a támogatottat is. A Pénzügyminisztérium szerint, amennyiben ez a nyilatkozattétel elmarad, akkor a támogatott, vagyis a bevándorlást segítő tevékenységet végző magyarországi székhelyű szervezet válik adóalannyá. Ebben az esetben a támogatás felhasználását követő hónap tizenötödik napjáig kell az adót megállapítania, bevallania és befizetnie.

A támogatónak az anyagi támogatás összege, értéke után kell befizetnie az adót, ha pedig a támogatottnak kell adóznia, akkor a terhet a bevándorlást segítő tevékenység költsége után kell kiszámítani. Az adó mértéke mindkét esetben 25 százalék.

A minisztérium adatai alapján a magyar költségvetésnek sokba kerül, hogy az országnak folyamatosan védekeznie kell az illegális migráció és annak következményei ellen. A törvényhozás ezért döntött úgy, hogy azok a szervezetek, amelyek az illegális migrációt segítik, bevándorlási különadó formájában vegyék ki a részüket a költségekből.

A tárca emellett megjegyzi, az új adófajta legfontosabb célja nem az adóbevételek növelése, hanem hogy visszaszorítsák a bevándorlást. Az összes bevétel címkézett, azaz kizárólag határvédelmi feladatok ellátására használható fel.