Így lépett ki a börtönből a négy ember brutális haláláért elítélt Rezesova

2018.08.28. 09:36

Néhány perce szabadon engedték a szlovák milliomos nőt, Eva Rezesovát, a korábbi szlovák miniszter lányát. Rezesovát korábban 9 évre ítélték, jó magaviselete miatt azonban 6 év után feltételesen szabadulhatott. Négy ember halt meg miatta brutális szenvedés mellett, miután luxusautójával nekihajtott az autójuknak az M3-as autópályán 2012-ben. Hárman a helyszínen meghaltak, egy negyedik ember pedig nem sokkal később.

Egy fehér luxusterepjáró érkezett a szlovák milliomos nőért a börtönbe. Az autót sofőrt vezette. A kocsiból Rezesova anyja és lánya szállt ki. Előbbit lánya szabadulásáról kérdeztük, de egyetlen kérdésre sem volt hajlandó válaszolni.

Eva Rezesovára vár a börtön ajtaja előtt anyja, a lánya és a sofőrjeForrás: Origo

Rezesova kék farmerben, kék ingben, napszemüvegben, rózsaszín táskával a vállán lépett ki a Nagy Ignácz utcai börtönből. Az utcán megölelte a lányát és az anyját, aztán anélkül, hogy egyetlen kérdésre is válaszolt volna, beült az autó hátsó ülésére lánya mellé, és elhajtottak. 

Eva Rezesová jobb oldalon, szemüvegbenFotó: Polyák Attila - Origo

Eva Rezesova hat éve került börtönbe az után, hogy az M3-mas autópályán

a megengedettnél jóval gyorsabban, legalább 165-tel hajtott neki luxusautójával hátulról egy másik autónak, egy Fiat Puntónak, amely az ütközés után kigyulladt.

A Fiatban négyen utaztak: egy testvérpár és a férjeik. Esélyük sem volt a túlélésre, hárman azonnal meghaltak, a negyedik emberrel, egy idős nővel még elindultak a kórház felé a mentősök, de már nem lehetett megmenteni az életét.

A nő állítólag ezt mondta a mentőautóban:

miért nem haltam meg a többiekkel?"

Neki is, ahogy a néhány perccel korábban meghalt testvérének, férjének és a sógorának is szörnyű fájdalmai lehettek az égési sérülések miatt.

A bíróság az indoklásában egyértelműen kimondta: az áldozatok teljesen vétlenek voltak a balesetben. Ennek volt a legnagyobb szerepe abban, hogy súlyosabb ítélet született másodfokon, mint első fokon. 

A képre kattintva galéria nyílikFotó: Tuba Zoltán - Origo

Rezesovát ugyanis az elsőfokú bíróság hat évre ítélte, amit 2014-ben jogerősen 9 évre súlyosbítottak, azzal, hogy legkorábban hat év után szabadulhat feltételesen. Az ítéletbe persze beleszámították azt az időszakot is, amit előzetesben töltött, így szabadulhatott ma.

A jogerős ítélet indoklásában a bírónő azt mondta,

Rezesova nem bánta meg őszintén a tettét, és igazából csak magát sajnálja.

A milliomos szlovák nő az utolsó szó jogán elnézést kért, és arra kérte a bíróságot, hogy enyhe büntetést kapjon.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Szakértők mentek, súlyosabb ítélet született

A másodfokon eljáró bíróság szerint az elsőfokú tárgyaláson a bíró által kirendelt szakértő nem volt pártatlan műszaki szakvéleménye elkészítésekor.

Őt ugyanis az elsőfokú tárgyalás előtt Rezesova ügyvédje kérte fel a szakvélemény elkészítésére. Az elsőfokú tárgyaláson azonban a bíró őt is kirendelte szakértőnek, így innentől Kovács nem Rezesova magánszakértőjeként, hanem független műszaki szakértőként működött közre.
Csakhogy a másodfokú bíróság szerintegyáltalán nem volt független. Többek között ezt támasztotta alá a bíróság szerint a szakvélemény, amely a bírónő szerint szokatlanul indulatos volt, 17 felkiáltójel is volt benne, noha a felkiáltójelek egyáltalán nem jellemzőek egy szakvéleményre.A második munkája a később bevont új szakértő szakvéleményével is szembement több helyen. Utóbbi szakvéleménye jóval kedvezőtlenebb volt Rezesovára nézve.

Rezesova-per, ítélethirdetés, 2014. 09. 11.Fotó: Bielik István - Origo

Korábban kizárták a Rezesováék által felkért műszaki szakértőt is, mert nem végzett szakmailag kifogástalan munkát.

A műszaki szakértők kicserélődésének köszönhető nagyrészt, hogy a jogerős ítélet jóval szigorúbb lett. 

A baleset bekövetkezéséért csak és kizárólag Rezesova felel, csakis az ittassága miatti figyelmetlensége miatt nem tudta elkerülni a balesetet. Nem az áldozatok Fiatjának a hibája okozta, hogy kigyulladt az autó. Nem merült fel arra adat, hogy a Fiattal bármi baj lett volna. Ez egy jól karbantartott autó volt - mondta a bírónő.

Rezesova nagyjából egy hónapja az ügyvédjén keresztül kérte, hogy feltételesen szabadulhasson. A budapesti bíróság pedig elfogadta a kérelmet.

Három évig lesz feltételesen szabadlábon a milliomos nő, tehát ha a következő három évben elkövet bármit, egyből visszakerül a börtönbe.