Migrációs válság: vissza kell térni az első biztonságos ország elvéhez

2018.08.27. 09:52

Vissza kell térnie az első biztonságos ország elvéhez, azaz menekültstátus igénylésére csak a származási országhoz legközelebb eső biztonságos országban lenne lehetőség – mondta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, aki bízik abban, hogy Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter és Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden esedékes megbeszélésén is téma lesz az első biztonságos ország elve.

Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint az uniós jogértelmezésnek – Magyarországot követve –vissza kell térnie az első biztonságos ország elvéhez, azaz menekültstátus igénylésére csak a származási országhoz legközelebb eső biztonságos országban lenne lehetőség. Szánthó Miklós azt mondta, bízik abban, hogy Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter és Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden esedékes megbeszélésén is téma lesz az első biztonságos ország elve. 

Az Alapjogokért Központ vezetője szerint vissza kell térni az első biztonságos ország elvéhezForrás: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino

Elmondta: a genfi menekültügyi egyezmény józan észen alapuló jogértelmezése alkalmas lenne a migrációs válság kezelésére, azonban az egyezmény uniószerte elterjedt liberális értelmezése globális szociális ellátásnak tekinti a menekültjogot.

A keddi, milánói olasz-magyar megbeszélésen a migrációs szabályok megváltoztatását tanulmányozzák majd. A megbeszéléssel kapcsolatban Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a kormánypárti Liga vezetője a Corriere della Sera napilapnak azt nyilatkozta, „nem szállíthatjuk vissza a migránsokat, de az egyezményeket és konvenciókat meg lehet változtatni”.