Gyurcsány Ferenc ügyvédje 50 milliós óvadékért szabadlábon védekezhet

Czeglédy Csaba; Gyurcsány Ferenc
Szeged, 2018. március 5. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát (k) az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Mellette Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. A bíróság harminc napra elrendelte Czeglédy előzetes letartóztatását. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselőt március 1-jén engedték ki a börtönből, miután képviselőjelölt lett, így megillette a mentelmi jog. Ezt azonban a Nemzeti Választási Bizottság pénteken felfüggesztette, este ismét őrizetbe vették, az ügyészség pedig ismét indítványozta előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Ötvenmillió forint óvadék letétele esetén szabadlábra helyezné a bíróság Czeglédy Csabát; az ügyészség fellebbezett - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség hétfőn az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Közleményükben azt írták, hogy a bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban levő eljárásban a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsított és védője által előterjesztett, óvadék letétbe helyezéséről szóló kérelem tárgyában döntést hozott – írja az MTI. E szerint

50 millió forint letétele esetén Gyurcsány Ferenc egykori ügyvédjének előzetes letartóztatását megszüntetik, és 4 hónapra lakóhelye szerinti ingatlanra bűnügyi felügyeletét rendelik el.

A végzés indokolása szerint

  • mind az eljárás meghiúsításának a veszélye, mind a bűnismétlés veszélye fennáll,
  • ezzel együtt úgy vélik, a gyanúsított által fizetendő óvadék, valamint a bűnügyi felügyelet elrendelésével nem szükséges a továbbiakban a letartóztatás fenntartása.
Szeged, 2018. március 5. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát (k) az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Mellette Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. A bíróság harminc napra elrendelte Czeglédy előzetes letartóztatását. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselőt március 1-jén engedték ki a börtönből, miután képviselőjelölt lett, így megillette a mentelmi jog. Ezt azonban a Nemzeti Választási Bizottság pénteken felfüggesztette, este ismét őrizetbe vették, az ügyészség pedig ismét indítványozta előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az ügyészség fellebbezett a bírói döntés ellen

A Csongrád Megyei Főügyészség fellebbezett a döntés megváltoztatása érdekében, és az óvadék letétbe helyezésére irányuló kérelem elutasítása érdekében.
A főügyészség álláspontja szerint

  • a gyanú tárgyát képező bűncselekmény jellege,
  • bűnszervezetben történő elkövetése,
  • a gyanúsítottak egymáshoz való viszonya,
  • valamint Czeglédy Csaba büntetőeljárás során tanúsított magatartására figyelemmel

enyhébb bírói intézkedéssel sem a bűnismétlés veszélye, sem pedig az eljárás meghiúsításának a veszélye nem küszöbölhető ki.

Mindezeken túlmenően a Csongrád Megyei Főügyészség indítványt tett a bíróság felé a letartóztatás további 3 hónappal történő meghosszabbítására.

Az MTI kiemeli, hogy Czeglédy Csaba letartóztatása szeptember 5-én letelik.

A gyanú szerint több mint 6 milliárd forinttal károsította meg Czeglédy a magyar államot

Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt folyik nyomozás.

A gyanú szerint a bűnszervezet 2011 és 2017 között 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Az ügyben érintett iskolaszövetkezet vezetői ellen folyó peren februárban tanúként Czeglédy Csabát is meghallgatták, a politikus akkor azt vallotta, a szövetkezetek belső ügyeibe nem szólt bele, tevékenységükre rálátása sem volt.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő volt, de mandátuma - miután egy évig nem vett részt a közgyűlés munkájában - megszűnt. Ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.