Bejelentkezés Brüsszelbe: Karácsony Gergely most éppen egy balos EP-listát vezetne

Választás 2018, MSZP, Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely négy hónapja még az MSZP-Párbeszéd kormányfőjelöltje volt, három hete azt nyilatkozta, hogy főpolgármester-jelölt is lehet belőle, tegnap óta azonban már Brüsszelben folytatná karrierjét. Hiteltelenség felsőfokon.
Vágólapra másolva!

A Párbeszéd társelnöke azt nyilatkozta a Hír TV-nek, hogy

vállalná egy baloldali pártszövetség európai parlamenti listájának vezetését. Hozzátette, hogy egyelőre egyik baloldali párttal sem egyeztettek erről, és a téma legkorábban ősszel kerülhet napirendre.

Hangsúlyozta, ha őt kérnék fel listavezetőnek, akkor a kampányban a szociális kérdések képeznék az egyik fő témát. „Én nagyon hiszek a szociális Európában, nagyon hiszek a szociális demokrácia magyarországi és európai terjesztésében, és egy olyan kampányt szívesen tudnék támogatni bármilyen szinten, ami ezeket a szociális kérdéseket feszegeti és az Európai Unió jelenlegi működésével kapcsolatos kritikákat sem rejti véka alá. Azt gondolom, hogy egy ilyen típusú kampányt érdemes lenne csinálnia magyar baloldalnak” – fejtette ki a politikus.

Karácsony Gergely bejelentkezett Európába? Fotó: Polyák Attila - Origo

Emlékezetes, nem is olyan régen vezetett pártlistát a politikus.

Az áprilisi parlamenti választáson az MSZP-Párbeszéd listáján az ő nevét lehetett elsőként olvasni, és ő volt a pártszövetség miniszterelnök-jelöltje. Bár Karácsony vezetésével a kormányzást tűzték ki célul, végül alig ugrották meg a két párt közös indulása esetére előírt 10 százalékot.

A politikus sajátos módon, miközben miniszterelnök szeretett volna lenni, a parlamenti képviselőséget nem vállalta, maradt Zugló élén. Így erősen kérdéses, hogy ha valóban ő vezetne egy baloldali EP-listát, és mandátumot nyerne Brüsszelbe, akkor valóban európai terepen folytatná-e karrierjét.

Három hete még a főpolgármesterségről volt szó

A politikus tegnapi bejelentése azért is tűnhet meglepőnek, mert alig három hete még a főpolgármesterségről beszélt az ATV-nek, ahol a következőket jegyezte meg lehetséges indulása kapcsán:

Ugyanakkor hozzátette, hogy neki személy szerint nem éri meg főpolgármester-jelöltnek lennie. Ezt akkor nehéz volt másként értelmezni, minthogy Karácsony nyomást gyakorolt a többi szövetséges párt felé.

Minden jel tehát arra utal, hogy az áprilisi kudarc nem vette el a politikus kedvét, valamilyen formában ismét találkozhatunk vele a magyar politikában.

Frissítés:

Nem mondta, hogy vállalná bármilyen ellenzéki pártszövetség EP-listájának vezetését. - cáfolta a Mérce.hu-nak az országos médiában megjelent híreket Karácsony Gergely. A politikus szerint a Hír TV-nek a hétvégén azt mondta, nem időszerű a kérdésfelvetés.