Gömbvillám csapott egy bátaszéki szénatárolóba- többmilliós a kár

Vágólapra másolva!
Negyedóra alatt leégett az a bátaszéki szénatároló, amely vasárnap éjjel gyulladt ki. Egy gömbvillám csapott egy épületbe, a lángok pedig átterjedtek egy tárolóra és a mellette lévő kecskeólra is. Százkilencvenhat kecske pusztult el. A tulajdonos, Feth Bettina azt mondja, évekig gyűjtötte a pénzt arra, hogy állatokat tarthasson. A kár többmilliós. 
Vágólapra másolva!

Vasárnap hajnalban a kecskeakollal szemben lakó szomszédja telefonált Feth Bettinának, hogy kigyulladt az épület. A nő perceken belül odaért, ahogy a nyolc tűzoltó autó, valamint a tűzvizsgáló is - írja a Teol.hu.

A tűzvizsgáló megállapította, hogy gömbvillám csapott bele az épületbe, és hogy az alumínium borítású tető közepét érte.

A villámcsapás akkora feszültséget generált, hogy meggörbültek az épületben lévő vasetetők is.

A körülbelül nyolcméteres lángok mindent elpusztítottak: százkilencvenhat kecske égett halálra, köztük több gida is. De a takarmány, az éves szénamennyiség, a villanypásztor, az adapterek és minden eszköz is szénné égett, ami az épületben volt.

– mondta el a fiatal gazdálkodó, Feth Bettina, aki a helyszínen volt a gömbvillám becsapásakor.

A nő elsősorban kézműves tejtermékeket készített, ahogy szappant is.

"Nincsenek rá szavak, hogy mit érzek. A kár többmilliós, de úgy tűnik, senki nem fizet majd, hiszen gömbvillámra nincs biztosítás. A kár eszmei értéke is hatalmas, hiszen komoly genetikai állomány volt az enyém, ami mögött nagyon sok munka, sok év tapasztalat van. Két napja nem aludtam, csak azon jár az eszem, mit szenvedhettek az állataim. Jelenleg fogalmam nincs, hogyan tovább" – tette hozzá Feth Bettina.

Mivel gömbvillámcsapás viszonylag ritkán történik, egyelőre azt is vizsgálják, hogy például az ENAR (haszonállat nyilvántartási) rendszerből ilyen esetben hogyan lehet kivonni az elégett állatokat, és azt is, hogy mi lesz az állattartási támogatással. Ráadásul a gazdának kell elszállíttatnia az elégett állatokból megmaradt tetemeket.