Szeptember elsején sportpályává változnak a főváros utcái és terei; megkezdődik a harmadik Budapest Urban Games (BUG). A nem mindennapi kezdeményezés célja a városi sportolás népszerűsítése, a helyi sportközösségek támogatása.

"A Budapest Urban Games kifejezetten azokat a sportágakat népszerűsíti és mutatja be ingyenesen, amelyeket városi környezetben végezhetünk, hiszen nagyon fontos a mindennapos testmozgás" - mondta el az esemény sajtótájékoztatóján Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.
"Ezeket az eseményeket nagyon szeretik a budapestiek. Sokszor tévesen azt gondoljuk, hogy egy városban, egy épített környezetben nehezebb sportolni, pedig nem így van."

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes minden budapestit arra buzdít, hogy látogasson el a Budapest Urban GamesreFotó: Hirling Bálint - Origo

Harmadjára segíti a főváros a BUG létét, életben tartását, és fejlődését."Arra szeretnénk bíztatni a budapestieket, hogy használják a várost, vegyék észre annak a sportszempontból is értékes helyszíneit, s ezáltal is közelebb kerülnek városukhoz." 

A BUG idén három helyszínen ötféle lehetőséget kínál a sportolásra: streetball, grundfoci, futás, Duna-átúszás és laser run. A sajtótájékoztatón rögtönzött streetball-mérkőzésen mutatták be az eseményt népszerűsítők a felújított, klauzál téri pályát.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, Sticzay Péter főszervező, és Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok közösen festették újjá a klauzál téri focipálya kezdőkörétFotó: Hirling Bálint - Origo

"Nagyon boldog vagyok, hogy élsportolói mivoltomból fakadóan ilyen események mellé tudok állni, mint a vízilabda-társadalom és az olimpiai eszme képviselője, örülök, hogy sok más sportolóval együtt tudjuk képviselni ezt az ügyet. – hangsúlyozta Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok sportoló. Azt látom, hogy divat és trendi lett szabadtéren sportolni, de a világ iparágai közül a sport mára a negyedik-ötödik ággá fejlődött.

Kiss Gergely büszke arra, hogy ilyen nemes ügy mellé állhatFotó: Hirling Bálint - Origo

A streetworkout, a szabadtéri futás, a vadvízi úszás ma már könnyen megfér a lábtenisz, vagy a labdarúgás mellett, ezekkel is bővül a főváros multikulturális jellege. Célunk, hogy minél több gyermek éljen testsúlyproblémák nélkül, egészségesen. Ne gyógyszerre költsünk, hanem sportfelszerelésre. 

- tette hozzá Budapest díszpolgára.

Az esemény főszervezője, Sticzay Péter a Budapest Urban Games misszióját a következőképpen fogalmazta meg: A várost nagyon szeretjük, imádunk sportolni és a működő közösségeket is úgy érezzük, hogy ez a két tétel fogja össze, a BUG erről szól."Szeretnénk minél izgalmasabb helyszíneken a sportágakat, sportokat népszerűsíteni. Mindezt tesszük úgy, hogy a városlakókhoz szólunk ezzel."

Az eseményről korábban itt írtunk.