Ronaldo a legnagyobb király

2018.08.21. 13:58

A Neticle a portugál sztár személyes brandjét Messiével és Neymaréval vetette össze. A magyar netezők mindent megbocsájtották CR7-nek, míg riválisaival számonkérők voltak. A bő 4 hét alatt 46 000 említés született a foci vb-ről, aminek 60%-át a hírek, 40%-át a social media vélemények teszik ki. Hogy ez a 46 000 mekkora szám, azt jól érzékelteti, hogy az online médiában, függetlenül attól, hogy rendeztek-e meccset vagy nem, minden nap 8-900-szor került szóba a vb – olvasható a Neticle elemzése a Digital Hungaryn.

A vb három legnagyobb világsztárjának, Ronaldónak, Messinek és Neymarnak a megítélését vizsgálta a Neticle. Az egyik megállapítás, amit tettek, hogy a Facebook egyeduralma nem érvényesült olyan erősen a közösségi médiában, fórumokon és a cikkek alatti kommentszekciókban is ment a szakértés (9-10% fórumhozzászólás és kommentek, 15% FB találatok).

Ronaldo a király

Ha a vb idején megnézzük a 3 sztár neve körüli online buzzt, akkor látszik, hogy Ronaldo igazi győztes típus, még a gyengébb portugál szerepléssel együtt sem tudott romlani a Ronaldo-brand megítélése. Végig pozitív maradt, igaz, ebben az online médiában keletkező nagy hírverésnek van nagyobb érdeme, a közösségi médiában több teret nyer a csalódott szurkolói hang. Azt is kijelenthetjük, az argentin szurkolók nagy szomorúságára, hogy Messi az igazi vesztese a felejthető formának és közepes teljesítménynek hármójuk közül. Neymar pedig az igazi botrányhős, aki hol a hajával, hol a műeséseivel vonta magára a média figyelmét, de láthatóan nem jött ki belőle jól, a Neticle médiaadatai szerint.

A csapat teljesítménye sem számít

Mivel Ronaldo játéka nem kapott olyan éles kritikákat a vb alatt, a megítélése inkább stagnált e kezdeti sikerek után. De jól mutatja a portugál sztár személyes márkájának erejét, hogy bár elsődlegesen a portugál csapat meccsei és a teljesíténye határozta meg a vele kapcsolatos véleményeket, a július 10-én hivatalossá váló átigazolásával sem foglalkoztak kevesebbet, mint a portugál csapat jún. 30-i kiesésével a vb-ről. Mindkét esemény 1200 említést generált egy nap alatt, ráadásul az átigazolása kiemelten pozitív sajtóvisszhangot kapott.

Neymar és Messi megítélése inkább volt hullámvasúthoz és szabadeséshez hasonlítható, a szurkolók olyan dolgokat is számonkértek rajtuk, melyeket CR7-nek elnéztek – derül ki a Neticle Digital Hungary megjelent cikkéből.