126 ezren vesznek részt az Erzsébet-tábor programjain

RÉTVÁRI Bence
Budapest, 2018. augusztus 10. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára (b) kárpátaljai, magyarul tanuló, ukrán nemzetiségű gyerekek között az Országház Vadásztermében 2018. augusztus 10-én. A kétszáz gyermek a zánkai Erzsébet-táborban vakációzott. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Év végéig várhatóan 126 ezren jutnak el az Erzsébet-táborokba, a programokra a kormány 4,4 milliárd forintos költségvetési támogatást biztosít – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Zánkán.
Vágólapra másolva!

Az Erzsébet-táborok népszerűsége egyre növekszik, tavaly már több mint százezren vettek részt a különféle programokon – mondta sajtótájékoztatóján Rétvári Bence.

A zánkai Erzsébet-táborban kedden az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete segítségével készítették el és szolgálták fel Magyarország ételét a táborozó gyerekeknek.

Rétvári Bence a Magyarország étele kezdeményezést méltatva jó példának mondta, hogy a séfek egyre több olyan ételt találnak ki, melyek magyar alapanyagokból, a kor igényeinek megfelelően készülnek.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kárpátaljai, magyarul tanuló, ukrán nemzetiségű gyerekek között az Országház Vadásztermében Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Ismertetése szerint a zánkai

Erzsébet-táborban egy héten 1800 kilogramm gyümölcs és 720 kilogramm zöldség fogy el.

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, a Zánkán üdülő gyermekek és kísérőik számára Magyarország 2018-as ételét szolgálták fel, a közétkeztetésre szabva. A makói hagymás velővel töltött, paprikás mártásos, hajdina ropogóssal tálalt szűzlabdában a velőt csirkehúsra cserélték.

Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány főtitkára elmondta:

az ottalvós táborokban élők naponta ötször kapnak étkezést,

és ügyelnek arra, hogy minőségi ételek kerüljenek az asztalokra.

Közölte, a Balaton-parti táborokban idén nyáron közel 22,5 tonnányi friss húsból, 30 tonna gyümölcsből és 11 tonna zöldségből készült ételt fogyasztottak a táborozók, ugyanakkor a speciális étkezési igényekre is kiemelt figyelmet fordítottak.

Nyáron Zánkán és Fonyódligeten összesen

csaknem harmincezren táboroztak, köztük kárpátaljai, erdélyi, felvidéki és délvidéki gyermekek.

A zánkai táborban rendezték meg a családi Erzsébet-táborokat is, ezeken tíz alkalommal összesen ezer család, közel ötezren vehetnek részt idén.

A táborozási programban

az ország ötszáz településén közel hatvanezer gyermeknek szerveztek napközis táborokat lakóhelyük közelében,

Erdélyben az ivói Erzsébet-táborban pedig több mint 1500 Magyarországon élő gyermek vakációzhat. Ezen felül további ezer speciális ellátást igénylő gyermek táborozik a zalaszabari és a tihanyi Gyógyító Szent Erzsébet-táborokban.