Ismét káosz uralkodik az ellenzéki oldalon

2018.08.28. 08:34

Deák Dániel elemző, a Figyelő főmunkatársa szerint ismét káosz uralkodik az ellenzéki térfélen.

A kilenc hónap múlva esedékes európai parlamenti választás kapcsán az elemző elmondta, hogy az ellenzéki pártok várhatóan az utolsó hónapokban, hetekben is arról egyeztetnek majd, milyen formában vágjanak neki a választásnak. Ráadásul mivel kevés elnyerhető mandátumról van szó, összefogás esetén például az MSZP-nek több mandátumról kellene lemondania.

A közvélemény-kutatások szerint mindegyik ellenzéki párt veszített támogatottságából. Az MSZP is 10 százalék alatt van, és egy ilyen eredmény a választáson komoly vereség lenne a pártnak.

Az elemző megjegyezte, az összefogás általában „kudarcos”, mivel a szavazókat nem lehet összeadni, egy meglebegtetett LMP-Jobbik együttműködés például inkább taszítaná a választókat.

Deák Dániel úgy látja, a Jobbik van a „legnagyobb bajban”, a párt több százezer szavazót veszített az elmúlt időszakban, és vezetési válságban van. Nincs egységes ideológia, identitását vesztett párt lett a Jobbik, nem tudja, melyik irányba kellene kommunikálnia, és milyen stratégiával fusson neki az EP-választásnak.