Orbán Viktor új szellemi alapokon álló Európát épít

ORBÁN Viktor
Milánó, 2018. augusztus 28. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) Milánóban egy étterem előtt nyilatkozik a rá váró olasz újságíróknak 2018. augusztus 28-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor és Matteo Salvini keddi találkozóján egy olyan együttműködés alapjait rakták le, amelynek legfontosabb célkitűzése egy más szellemi alapokon álló Európa kialakítása. Ennek az új szövetségnek az irányelve, hogy az európai bevándorlási válság megoldható, de csak úgy, ha visszaszállítják a migránsokat oda, ahonnan jöttek. Hogy ez sikeres legyen, ahhoz elengedhetetlen, hogy gyökeres politikai fordulat következzen be a 2019-es, sorsdöntő európai parlamenti választáson. A magyar miniszterelnök és az olasz belügyminiszter találkozója kőkemény demonstráció volt. Egyrészről az Európai Unió politikai elitjének, másrészről az európai polgároknak üzentek: itt vagyunk, és egyre erősebbek vagyunk! Elemzésünk az Orbán-Salvini találkozóról.
Vágólapra másolva!

Hatalmas várakozás előzte meg Európában Orbán Viktor milánói látogatását, ahol Matteo Salvinivel tárgyalt a kontinens jövőjéről, és így az illegális migráció megállításáról.

A találkozó politikai súlya

A találkozó politikai súlyát mérnöki precizitással megmutatta az, ahogy a nemzetközi és a hazai sajtó bevándorláspárti része felvezette azt. Feltűnő volt, hogy milyen intenzitással, milyen összehangoltan igyekeztek jelentékteleníteni a két bevándorlásellenes, Európa-párti politikus megbeszélésének a súlyát. Kétségbeesetten mantrázták, hogy míg Matteo Salvini, mint a migrációban egyik legsúlyosabban érintett ország vezetője szétosztaná az uniós tagállamok között a hazájában lévő migránsokat, tehermentesítve Olaszországot, addig Orbán Viktor, szintén hazája, Magyarország érdekeit képviselve, a leghatározottabban ellenzi a kvóták szerinti áthelyezést.

A külföldi és hazai migrációpárti médiumok ezt a valóságban keveset számító ellentétet igyekeztek felnagyítani, és csökkenteni a két vezető tárgyalásának a fontosságát. Azt hazudták, hogy már az egyeztetést megelőzően is nézeteltérés van közöttük, ezzel azt üzenve, a bevándorlásellenes politikusok úgyis csak marakodni tudnak. A vehemensebb fake news források egyenesen úgy tálalták az eseményt, hogy Orbán és Salvini politikájában több a különbség, mint amiben egyetértenek. A legnevetségesebb kommentár az erősen balliberális 24-től érkezett, amely egyenesen úgy fogalmazott, hogy a magyar miniszterelnök nem baráttal, hanem ellenséggel találkozik.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Kár, hogy ezt Salvininek nem tudták megmondani, mert az olasz belügyminiszter kettejük sajtótájékoztatóján többször is barátjának nevezte Orbán Viktort, ami politikusok között szokatlan gesztus.

Maga az olasz belügyminiszter egyébként pár nappal a találkozót megelőzően is azt nyilatkozta az Il Messaggero napilapnak, hogy

A bevándorlást pártoló médiumok másik kedvelt hazugsága az volt, hogy a magyar kormányfő egy európai értelemben vett jelentéktelen politikussal fog asztalhoz ülni, aki nem is Olaszország vezetője, ráadásul a kisebbik koalíciós párt politikusa. Ez az érv is kifejezetten megmosolyogtató, hiszen

Salvini pártjának, a Ligának a kormányzás megkezdését követően szembetűnően növekedett a támogatottsága, jelenleg 30 százalék fölött mérik őket, és ezzel népszerűbbek lettek, mint koalíciós partnerük, az Öt Csillag Mozgalom.

Nem beszélve arról, hogy az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amelyek egyenesen azt

követelik, hogy Salvini legyen Olaszország miniszterelnöke.

Mindezek fényében az sem lényegtelen körülmény, hogy a mediterrán ország az Európai Unióban a lakosságszám tekintetében az egyik legnagyobb tagország, amelynek gazdasági ereje is jelentős.

Ahogy az lenni szokott, a valóságban nem úgy történtek a dolgok, ahogy azt a migráció bűvöletében élő brüsszelista és sorosista lapok megálmodták.

Nagyon nem.

Orbán és Salvini más szellemi alapokon álló Európát épít

- jelentette ki Orbán Viktor a sajtótájékoztatón. Ahogy már említettük, a legszembetűnőbb az volt - ez alaposan eltér a nemzetközi politikai gyakorlattól -, hogy az udvariassági körökön túllépve, tiszteletteljes, kifejezetten baráti hangnemet ütöttek meg egymással. Matteo Salvini már júniusban is arról beszélt, hogy az uniós szabályok megreformálását

Orbán Viktorral karöltve tervezi, akit már ekkor a példaképének nevezett,

ezúttal pedig a magyar kormány gazdaságpolitikai eredményeit is méltatta. A magyar miniszterelnök is viszonozta Salvini szavait, és újságírók előtt hősnek nevezte az olasz belügyminisztert, aki az első mediterrán politikus, aki meg akarja állítani a migránsokat.

Mindebből pontosan látszik, hogy az Orbán-Salvini találkozón teljesen más volt a légkör, mint egy szokványos nemzetközi találkozón. Milánóban egy komoly szövetség alapjait fektették le, amelynek a legfontosabb célkitűzése egy teljesen más szellemi alapokon álló Európa kialakítása.

Mindketten egyetértettek abban, hogy

a kontinensen jelenleg a legfontosabb kérdés a migráció,

ennek megállításához pedig elengedhetetlen, hogy gyökeres fordulat álljon be az Európai Unió vezetésében.

Orbán Viktor miniszterelnök Milánóban egy étterem előtt nyilatkozik a rá váró olasz újságíróknak Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Sorsdöntő lesz a jövő májusi európai parlamenti választás

– mondta az olasz belügyminiszter. Orbán Viktor pedig úgy fogalmazott:

Nemcsak ebben volt egyetértés a felek között,

Emmanuel Macron politikáját is éles szavakkal kritizálták.

Orbán Viktor egyenesen azt mondta, hogy Macron

Mind a magyar kormányfő, mind az olasz belügyminiszter egyértelműen ezzel szemben határozta meg a szövetségük alapjait.

Ezek az alapok szöges ellentétben állnak a jelenlegi uniós vezetés irányvonalával, és egy 2019-es európai irányváltással könnyen politikai földrengést okozhatnak.

Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter kezet fog sajtótájékoztatójuk kezdete előtt a milánói városházán Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A migránsokat vissza kell szállítani oda, ahonnan jöttek!

A milánói sajtótájékoztatón kiderült, hogy a két ország együttműködése annak az elvnek a mentén szerveződik, hogy akik bejöttek Európába, azokat vissza kell vinni oda, ahonnan jöttek, haza kell őket szállítani.

Ez tabudöntésnek minősül a jelenlegi európai politikában. A szövetség csak akkor lehet igazán hatékony, ha a két ország, kiegészülve a V4-ek tagjaival összetart, hiszen várhatóan óriási nemzetközi nyomás fog majd rájuk nehezedni. A magyar miniszterelnök éppen ezért támogatásáról biztosította az olaszokat: felajánlotta, hogy Magyarország minden segítséget meg fog adni a határvédelemhez Olaszországnak.

- tette hozzá Orbán Viktor, aki a sikerhez vezető utat is elárulta: akarat és politikai elszántság kell.

Vagyis a józan várakozásoknak megfelelően Orbán Viktor és Matteo Salvini megtalálták a közös pontokat, és világossá tették: harcba vonulnak a Soros pénzelte és Macron vezette bevándorláspárti erők ellen.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor és Matteo Salvini Európa erős emberei

A magyar miniszterelnök régóta a migrációt ellenző erők vezéralakja Európában, májusi beiktatása óta pedig Matteo Salvini is egyre fontosabb szerepet tölt be a küzdelemben. Mindkét fél a

keresztény Európa értékeit szeretné megőrizni, és ennek megfelelő politikát folytatnak.

És pontosan ebben rejlik a szövetség ereje: egymást kiegészítve, támogatva és építve tudják célkitűzéseiket elérni, szövetségükkel pedig új szintre tudják emelni az európai bevándorlásellenes erők együttműködését.

A milánói Orbán-Salvini találkozó kőkemény demonstráció volt egyrészről az Európai Unió politikai elitjének, másrészről az európai polgároknak: itt vagyunk, és egyre erősebbek vagyunk.

Hogy a megbeszélést mindkét fél kiemelten fontosnak tartotta, azt jól mutatja a közösségi oldalakon az ezzel kapcsolatos kommunikáció. Salvini pártja, a Liga több mint 10 bejegyzésben foglalkozott történtekkel.

Orbán Viktor is több képet feltöltött az eseményről:

A Fidesz is foglalkozott a magyar miniszterelnök és Salvini megbeszélésével: