Vádat emeltek a Magyarországon elfogott terrorcsoport tagjai ellen

2018.08.28. 10:38

Terrorista csoport támogatása miatt emelt vádat egy kurd férfi és egy nő ellen az ügyészség. A gyanú szerint a terrorista szervezetnek minősülő Kurd Munkáspárt tagjaként a 2010 és 2015 között harcoló csapatokat segítették.

A vádirat szerint a török állampolgárságú, de kurd nemzetiségű férfi 2009-ben, míg az iráni állampolgárságú, de kurd nemzetiségű nő 2010-ben csatlakozott a Kurd Munkáspárthoz.

Irakban mindketten katonai kiképzést kaptak, majd fegyveres szolgálatot teljesítettek a PKK kötelékében.

Harcokban nem vettek részt, feladatuk az volt, hogy a Törökországban harcoló és a harcokból visszatérő egységeknek ruhát és élelmiszert szállítsanak.

2014-ben áthelyezték őket Szíriába, ahol Kobani környékén egy laktanyában szolgáltak, és logisztikai feladatokat teljesítettek a Kurd Munkáspárt szíriai szervezete, az YPG, vagyis a Kurd Népvédelmi Egységek kötelékében.

2015-ben döntötték el, hogy nem szolgálnak tovább, és Irakba szöktek. Összeházasodtak, majd 2016-ban, embercsempészek segítségével Európába indultak, 2017. december 6-án a tompai tranzitzónában menedékjogi kérelmet terjesztettek elő. A menekültügyi hatóságok kérelmüket elutasították.

A vádirat szerint azzal, hogy 2009-2015-ben terrorista szervezetnek minősülő szervezet tagjai voltak, annak tevékenységét támogatták, elkövették a "terrorista csoport tevékenységének egyéb módon történő támogatásával elkövetett terrorizmus finanszírozása bűntettet".