Merkel fogadkozik: Nem ismétlődik meg a migrációs válság

2018.08.30. 22:47

Afrikai körútjának második, ghánai állomásán Angela Merkel német kancellár csütörtökön ígéretet tett arra, hogy nem fog megismétlődni az a válság, amellyel Európa szembesült a migrációs hullám nyomán.

Európa „hirtelen” egy migrációs hullámmal találta szembe magát „kapuinál”, köztük menekültekkel táborokban, elegendő élelmiszer vagy oktatás nélkül, de a helyzet nem fog megismétlődni a jövőben – fogadkozott a német kancellár a Nana Akufo-Addo ghániai elnökkel tartott találkozóját követően.
„Európának foglalkoznia kell a migráció kérdésével, és harcolnia azok ellen, akik a pénzt bűnügyi céllal használják e témában” – jelentette ki Merkel a ghánai államfővel közösen tartott sajtótájékoztatón a fővárosban, Accrában. „Egy kölcsönösen kedvező helyzetet kell kialakítanunk” – tette hozzá.

A német kancellár hangsúlyozta Ghána fontos szerepét, amelyet Nyugat-Afrikában betölt, és ígéretet tett arra, hogy Németország „megtesz mindent, amire képes”, hogy javítson a körülményeken, amelyek arra kényszerítik az embereket, hogy az Európába vezető veszélyes utakra vállalkozzanak. Ezért szükséges egyebek között perspektívát nyújtani a fiataloknak, hogy ne vállalkozzanak az Európába vezető veszélyes útra – hangsúlyozta. Ehelyett jogi eszközökre, például tanulmányi vízumra vagy szakképzésre van szükség – vélekedett.

Merkel ezenkívül ígéretet tett arra is, hogy Németország segít Ghánának a gazdasági reformok végrehajtásában és az energiaszektor és az infrastruktúra javításában. Emellett nagyobb erőfeszítéseket szorgalmazott a korrupció elleni harc terén.

Akufo-Addo elmondta: nem büszke a Ghánából Európába irányuló illegális migrációt illetően, de hangsúlyozta, hogy a ghánai hatóságok együttműködnek német kollégáikkal.

A dpa német hírügynökség szerint Merkel afrikai körútja – melynek során mások mellett Malit, Nigert, Etiópiát és Egyiptomot kereste fel – kulcsfontosságú lehet politikai jövőjének megalapozásában, az Európába irányuló tömeges migráció megfékezésének stratégiája kidolgozásában.

Merkel pénteken Nigériában folytatja afrikai körútját, ahol várhatóan Muhammadu Buhari elnökkel és a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) vezetőjével, Jean-Claude Brou-val találkozik.