Riasztást adtak ki: nagy zivatarok jönnek szombaton

Villám villámlás zivatar vihar
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Több nyugati járásra már másodfokú riasztásokat is kiadtak a heves zivatarok veszélye miatt. Ráadásul a következő órákban a zivatarokat heves szél és jég is kísérheti.
Vágólapra másolva!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint heves zivatarok miatt

másodfokú figyelmeztetés érvényes Budapesten, Pest, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében. Bács-Kiskun, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Emellett Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Forrás: Mudra László - Origo

Azt írták: késő délutántól, estétől a Dunántúlon és a középső országrészben kiterjedt zivatartevékenység kezdődik. Zivatarokra, felhőszakadásra még az esti, éjszakai órákban is számítani kell.

Rövid idő alatt 20-40 milliméter eső eshet majd.

Az előrejelzés szerint vasárnap is hasonló időjárás valószínű: a nap első felében elsősorban a Dunántúl északi és nyugati részén lesznek zivatarok, majd

késő délután nyugatról intenzívebb zivatarok érkeznek, amelyek éjfélig nagyjából a Duna vonaláig jutnak el.

Heves zivatarok kialakulására leginkább a Dunántúlon lesz esély, ahol a zivatarokat viharos széllökések és jégeső kísérheti. Felhőszakadásra is számítani kell, rövid idő alatt 20-30 milliméter csapadék eshet.