Az iskolatáska a gyermek súlyának legfeljebb 10 százalékát érheti el, ami 7 éveseknél hozzávetőleg 2,5 kilogramm – figyelmeztetett Moravcsik Bence ortopéd szakorvos az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.

Ahhoz, hogy a táska ne rontsa a kisgyermek tartását, fontos, hogy jól illeszkedjen a hátra, állítható legyen, és a terhelést el lehessen osztani. Csak a legszükségesebbeket vigye magával a gyermek, és a nehezebb tárgyak kerüljenek a törzshöz közel a táskába – sorolta a szakember az M1 műsorában. 

IllusztrációForrás: AFP

Moravcsik Bence arra is figyelmeztetett: Míg az óvodában sokat mozognak a gyermekek, az iskolában ez megváltozik, ráadásul a növekedés során gyakran gyorsabban nőnek a csontok, mint az izmok, és ez is elősegítheti a hanyag tartás kialakulását – így Moravcsik Bence.

A szakember azt is hangsúlyozta, hogy érdemes figyelni a gyermek tartását, és ha láthatóan aszimmetrikussá válik például a váll vagy a lapocka, akkor érdemes szakorvoshoz fordulni.A rossz tartástól fájhat a nyak, a váll, de akár a fej is. Gyógytorna, illetve sport, a gyermek edzettségének javítása segíthet. A gyermek gerincét egyenletesen terhelő úszás, lovaglás különösen egészséges – mondta az ortopéd szakorvos.