A vasárnapi boltzár bevezetését kéri a kormánytól az egyik szakszervezet

vasárnapi zárvatartás
Debrecen, 2015. március 22. Üres parkoló a vasárnap zárva tartó mikepércsi úti Tesco áruháznál Debrecenben 2015. március 22-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A vasárnapi boltzár piaci szereplőkkel közös újra gondolását, a törvényalkotókkal való egyeztetés lehetőségének napirendre vételét kéri a miniszterelnöktől a több százezer munkavállalót tömörítő Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) – írja a Magyar Idők. 
Vágólapra másolva!

A lap úgy értesült,

a ma postára kerülő, Orbán Viktornak címzett levélben 2019-től lehetséges megoldásnak tartják a vasárnapi munkavégzés tilalmának társadalmi és gazdasági szempontból is alátámasztható ismételt bevezetését.

Legfőbb indokuk, hogy dacára az elmúlt két évben végrehajtott nagyarányú béremeléseknek, az ezzel párhuzamosan bővülő lakossági fogyasztásnak, továbbra is égető probléma a boltokban a munkaerőhiány, ami év végére csak fokozódhat. Bubenkó Csaba, KDFSZ elnöke a következő érveket sorakoztatta fel a téma újramelegítése okán:

  • a fizikai munkakörökben általánosan kritikus a létszámhiány, legalább tízezer ember kellene még a nagy látogatottságú áruházakba.
  • bár átlagosan 50-60 ezer forinttal nőtt az áruházi munkavállalók bruttó keresete két év alatt, a kiskereskedelmi tevékenység mégsem lett népszerűbb. Így ennek a 350 ezer fős munkavállalói rétegnek (többségük nő, anya) a fizetések emelése már nem kompenzálja a hétvégén vagy túlórában végzett munka szociális és egészségügyi hátrányait.
  • a bérnövekedés miatt az új munkahelyek elszívták a kereskedelemben foglalkoztatottak egy részét, sokan tértek át a turizmusba, a vendéglátásba.
  • a nyáron bebizonyosodott az is, hogy hosszú távon nem megoldás diákmunkások bevonása, az iskolaszezon kezdetére ráadásul újra napirendre került a munkaerőhiány kérdése, a vásárlók visszajelzése alapján a kiszolgálás színvonala nem mindig megfelelő (kígyózó sorok).
  • 2016 óta nem nyitott ki újra annyi áruház vasárnaponként, mint a boltzár előtt, és nem tért vissza annyi vásárló, ami szerinte vasárnapi szabadidő értékének felismerését jelenti.

Majd egy áthidaló javaslatot is megfogalmazott Bubenkó.

– fogalmazott a KDFSZ vezetője. Elmondása szerint ezért vállalták a megosztó témát, és a dolgozók képviseletében kezdeményezik a boltzár ismételt bevezetését valamilyen formában. A szakszervezeti vezető egy márciustól érvényes lengyel példát hozott fel: havi két vasárnapra vonatkozó boltzár után 2019 elejétől csak minden hónap utolsó vasárnapján lesznek nyitva az üzletek, 2020 januárjától pedig teljes vasárnapi zárvatartás lép életbe. „a családok, a keresztény nemzeti kultúra évezredes hagyományainak tiszteletét képviselné a vasárnapi boltzár visszavezetéséről szóló döntés” – emelte ki végül Bubenkó Csaba.