Novák Katalin azt mondta, közösen, európai szinten is tenni kell az európai fiatalok jövőjéért. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Bécsben részt vett az uniós ifjúsági miniszterek informális találkozóján, ahol az ifjúság európai szintű kihívásairól, és az azokra szükséges válaszokról tanácskoztak.

Az államtitkár is felszólalt a készülő új európai ifjúságügyi stratégia vitájában. Ennek célkitűzése, hogy a fiatalok tanulni tudjanak, fejleszthessék képességeiket, tudjanak munkát vállalni, és megismerhessék Európát.

Ennek kapcsán Novák Katalin hiányolta, hogy a tervezetben jelenleg nincs szó a fiatalok családalapítással járó kihívásairól. Arról, miként tudnak helytállni egyszerre a munkaerőpiacon és a családban.

Márpedig a jelenlegi demográfiai helyzetben, amikor Európa-szerte romlanak a demográfiai mutatók, ez kiemelten fontos téma. Fel kell tenni a kérdést, hogy miért nem vállalnak elegendő gyermeket a fiatalok. Jó lenne ha erről nemcsak Magyarországon, hanem Európában is beszélnének

- mondta Novák Katalin.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkáraForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A jövőre életbe lépő új európai ifjúságügyi stratégiáról novemberben szavaznak az unióban. Az EU egy olyan program elindításán is gondolkodik, amelynek lényege, hogy a fiatalok fedezzék fel jobban Európát.

Novák Katalin azt is mondta, hogy a Magyarországon is jól ismert Erasmus programra rendelkezésre álló összegeket jelentősen megnöveli az Európai Unió. Már zajlanak az egyeztetések a következő pénzügyi időszak - 2021-2027-es - költségvetéséről, és a tervek szerint megduplázzák az Erasmus keretét.

Ezt a magyar kormány is támogatja

- mondta Novák Katalin. Szerinte fontos, hogy ne legyen "elitista" program, hanem minél több fiatalnak legyen lehetősége, hogy tapasztalatot szerezzen valamelyik uniós tagállamban.

Az államtitkár azt is mondta, az uniós előirányzat növelés összecseng a magyarországi lépésekkel. Hiszen 2010-hez képest 2019-ben hétszeresére növekednek a fiatalok támogatására fordított összegek. Mint fogalmazott: „Mi a magyar fiatalokban látjuk a jövőnket".