„Nem indult még úgy tanév, hogy annyi fejlesztés valósult volna meg az oktatásban, mint most” – emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten.

Rétvári Bence kiemelte, 1,2 millió diák indult a nyári szünet után hétfőn az iskolákba, családjukat olyan mértékben igyekszik támogatni a kormány, amennyire csak lehetséges.

Nem volt még olyan tanév, amelyik úgy indult volna, hogy olyan széles körű lett volna a családtámogatások rendszere, mint a mostani – mondta a politikus. Példaként említette a többi között a második gyermek után járó családi adókedvezmény megduplázását, a csok-ot, a diákhitel elengedését.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az államtitkár jelezte, hogy a szeptemberi családi pótlékot korábban folyósították az iskolakezdéssel összefüggő költségek enyhítésére.

Nem indult még úgy tanév, hogy annyi fejlesztés valósult volna meg az oktatásban, mint az idei tanévben nemzeti, illetve uniós forrásból.– tette hozzá Rétvári Bence, hangsúlyozva, Magyarországon minden ötödik gyermek iskolai környezete megújul. A politikus sorolta az elért eredményeket:

  • 26 új uszoda,
  • 20 tornaterem, 
  • 8 teljesen új iskola épül,
  • 20 intézményben tantermekkel bővítik a kapacitásokat.
  • Uniós és magyar közös finanszírozásból 125 milliárd forint értékben 550 településen zajlik valamilyen fejlesztés.
  • Magyarországon minden ötödik gyermek iskolai környezete megújul.
  • Több mint egymillió diák ingyenesen kapta a tankönyveket, elsőtől kilencedikig mindenki, efölött a rászoruló diákok.
  • Szociális étkeztetésre 79 milliárdot fordítanak a 2010-es 29 milliárddal szemben.
  • Az elmúlt hónapokban 45 ezer laptopot osztottak ki, 24 ezer táblagép, 5 ezer projektor és 3 ezer egyéb eszköz segíti, hogy a minél inkább korszerűbb tudást korszerű eszközön kapják meg a diákok.
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP), Újpest polgármestere és Grósz Ágnes iskolaigazgató tankönyveket nézegetnek az újpesti Halassy Olivér Német Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskolában 2018. augusztus 28-ánForrás: MTI/Máthé Zoltán

Ilyen mértékű digitális fejlesztés még nem valósult meg– emelte ki Rétvári Bence.

Nem indult még úgy tanév, hogy a diákok ilyen széles körű lehetőséget kapjanak az ingyenesen nyelvvizsga-, illetve KRESZ-vizsga-szerzésre– hangzott el.

Szintén nem indult még úgy tanév, hogy ilyen források álljanak rendelkezésre Klebelsberg-ösztöndíjra, ami a tanárutánpótlást hivatott segíteni. Úgy sem indult még tanév, hogy ilyen mértékben nőttek volna a központ költségvetési forrásai– jegyezte meg.

„Az elmúlt években átlagosan ötven százalékkal nőttek a pedagógusbérek, egy kezdő pedagógus ma 73 ezer forinttal keres többet, mint 6-7 éve. Egy 20 éve a pályán lévő pedagógus pedig 173 ezer forinttal visz haza többet” – ismertette. Rétvári elmondása szerint az iskolás gyermekekre fordított állami kiadások összességében sosem voltak akkorák, mint a mostani időszakban. 2010-19 között 606 milliárddal fordítottak többet rájuk, mint a korábbi kormányzatok.