Sok ellenzője van a Sargentini-jelentésnek, köztük egy korábbi igazságügyi miniszter és számos szaktekintély - mondta Tomas Zdechovsky, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának cseh politikusa az M1-nek adott interjúban szerdán. Azt szeretnék, ha olyan szöveg kerülne eléjük, amely pontosan írja le a magyarországi helyzetet, és nem érzések alapján készült.

Többen nagyon erős üzeneteket küldtek Judith Sargentininek - mondta Zdechovsky. Példaként említette, hogy

a jelentés a szakbizottsági szavazáson 19 ellenszavazatot kapott.

A néppárti kéviselő kifejtette, hogy Judith Sargentini erőltette, hogy politikai célzatú jelentés szülessen, és az ne a magyarországi helyzetet tükrözze, hanem összességében csak Orbán Viktorral foglakozzon. Tomas Zdechovsky leszögezte: nem fognak olyan jelentést támogatni, amely pártjuk egyik politikusát helyezi pellengérre. A frakció egyharmada úgy érzi, a jelentés nem pártatlan, ezért vagy tartózkodni fog, vagy nemmel szavaz - közölte. A cseh politikus elmondta, hogy az Európai Parlamentben sokan tudják, mi történik Magyarországon, látták, mi történt 2015-ben, mi folyik az NGO-k körül, milyen nyomás van egyes egyetemeken és miféle küzdelem van Orbán Viktor és Soros György között.

Judith SargentiniForrás: MTI/Dominique Hommel

Ezeket viszont csak baloldali szemszögből mutatja be a Sargentini-jelentés. Ha a jobboldalt nem hallgatják meg, és nincs esély arra, hogy egy végső, semleges kompromisszum születhessen, az az EP szégyene is - hangsúlyozta a politikus.

Tomas Zdechovsky megjegyezte azt is, hogy egy jelentéstevő nem hivatkozhat arra, hogy más országban mi a szokás, illetve milyen információi vannak NGO-któl, tények nélkül. A néppárti politikus szerint azzal a kommunikációval, amelyet Sargentini folytat, nem nagyon lehet elérni a kétharmados többséget.
Ha nem jön létre kompromisszum, nem lesz meg a szükséges többség a plenáris ülésen - vélekedett a politikus.

Judith Sargentini az Európai Zöld Párt képviselőjeként készítette el a magyar jogállamiságról szóló jelentését, amelyet júniusban fogadott el az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága, a LIBE 37 tag támogatásával és 19 ellenszavazattal. A dokumentum szerint Magyarországon szűkülnek a szabadságjogok.