Jövőre több mint 600 milliárd forinttal többet költ a kormány az oktatásra. Ez majdnem annyi, mint amennyit az összes magyarországi cég befizet társasági nyereségadóként a költségvetésbe – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Rétvári Bence közlése szerint az oktatásra szánt források jelentős hányada a béreket fedezi.

Az államtitkár kitért arra, hogy jelenleg zajlik egy 125 milliárd forintos iskolafejlesztési program: több mint 80 milliárd az állami iskolákat, a fennmaradó összeg az egyházi és alapítványi iskolákat érinti. A fejlesztéseknek köszönhetően minden ötödik diák iskolai környezete megújul.

Egy diák iskolatáskájába pakolja új tankönyveit a Gyáli Bartók Béla Általános Iskolában 2018. augusztus 29-énForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Rétvári Bence beszámolt a költségvetési forrásból megvalósuló torna-, tanterem- és uszodafejlesztésekről is, az első ütemben 22 milliárdot, a másodikban 16 milliárdot fordítanak erre a célra.

A köznevelés digitális fejlesztése során a múlt tanévben 50 ezer laptopot osztottak ki hazai és uniós forrásból. Emellett 24 ezer táblagépet, 5 ezer projektort, 3 ezer interaktív táblát és 14 ezer asztali számítógépet is eljuttattak az iskolákba, összesen 33 milliárd forint értékben.