Felszólalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is egy lengyelországi gazdasági pódiumbeszélgetésen. Itt a miniszter azt mondta, hogy nem szabad a nemzeti hatásköröket elvenni a tagországoktól, ugyanis a közösség ereje az erős tagállamokon alapszik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán, a dél-lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon mondott beszédet.

A külügyminiszter szerint az európai közösség ereje az erős tagállamokon alapszik.Szükség van egy erős Európai Unióra, az európai közösség ereje pedig erős tagállamokon alapszik
– mondta Szijjártó.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Andrzej Adamczyk lengyel infrastrukturális és építészeti miniszter megbeszélése a krynicai gazdaságpolitikai fórumon a lengyelországi Krynica-ZdrójbanForrás: MTI/Kkm / Mitko Stoichev

A miniszter A közös értékek vagy a közös érdekek Európája? pódiumbeszélgetésen zsákutcának nevezte Európa föderalisztikus koncepcióját, azzal érvelve, hogy a tagállamokat gyengíti, ha elveszik tőlük a nemzeti hatásköröket.

Hogyan lehet gyenge láncszemeken alapuló integrációt végrehajtani?

Szijjártó Péter szerint a sikeres integrációhoz három, jelenleg az összes uniós vitában észlelhető jelenségtől kell megszabadulni:

  • a képmutatástól,
  • a politikai korrektségtől,
  • és a kettős mérce alkalmazásától a tagállamok irányában.