Döntött a bíróság a tatabányai hajléktalangyilkos ügyében

2018.09.07. 14:02

A 15 éves M. Apollo két hajléktalan férfit vert meg tavaly Tatabányán olyan brutálisan, hogy mindketten azonnal meghaltak. Miután megölte őket, az egyiktől elvette a telefonját és a táskáját, a másikról pedig levette a cipőjét, amit egyből fel is vett. A gyilkosságok után pedig hazament, és lefeküdt aludni. A fiú korábban beismerő vallomást tett, amit később visszavont. Állítása szerint azért gyilkolt, mert megfenyegették.

A 15 éves fiút ma első fokon 13 és fél évre ítélte a bíróság. Legkorábban a büntetésének letöltésének kétharmada után szabadulhat. 

A 15 éves fiú így várta az ítéletetFotó: Polyák Attila - Origo

Az ítélet nem jogerős, az ellen a fiú és az ügyvédje fellebbezett, az ügyész pedig három nap gondolkodási időt kért. 

A fiú - noha kérte, hogy a jogerős ítéletig - kerüljön szabadlábra, ezt a bíróság elutasította.

A 15 éves M. Apollo tavaly áprilisban egy tatabányai parkban töltötte az estét a barátaival. Amikor elindult haza, egy Győri úti buszmegállóban észrevett egy hajléktalan férfit, akivel korábban egy alkalmi munka miatt összeveszett. Fel akarta kelteni a férfit, hogy megbeszélje vele a történteket, de a hajléktalan nem akart vele beszélgetni, ezért megpróbálta elzavarni.

M. Apollo ideges lett, és halálra verte a férfit. A meggyilkolt férfitól elvette a táskáját és a telefonját, majd hazament és leült a lépcsőházban, mert nem mert bemenni a lakásba.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Később elindult egy presszóhoz, de útközben, a Reguly Antal téren meglátott egy másik hajléktalant, aki egy padon aludt. Felkeltette és el akarta küldeni onnan, de a férfi ellenkezett, ezért megfogta és kirángatta a padok közül.

Addig ütötte és rugdosta a férfit, amíg az meghalt. A halottról levette a cipőjét és felvette.

Forrás: MTI/MIHÁDÁK ZOLTÁN

Ezek után hazament, evett és tévét nézett, majd lefeküdt aludni, mintha nem történt volna semmi.

Ottjártunkkor a helyiek arról panaszkodtak, hogy a fiatalok nem tudnak magukkal mit kezdeni, ezért bandáznak az utcákon, és "egymást viszik bele a rosszba". Egy idős férfi szerint M. Apollo drogozott a gyilkosságok előtt.

Van egy új drog, amit alig lehet kimutatni a szervezetben. Nem tudom, pontosan mi, de biztos vagyok benne, hogy ő is használta – mondta korábban a férfi az Origónak.

Felkerestük azt az iskolát, ahová a fiú járt a gyilkosságok idejében, az igazgató csak negatív dolgokat tudott elmondani vele kapcsolatban.

Rossz gyerek volt, nem véletlenül tanácsolták el az előző iskolájából. Sűrűn lógott, és másokat is rávett, hogy tartsanak vele. Gyakran gyújtogatott fel kisebb tárgyakat órán, amit persze letagadott" – mondta az igazgató, aki hozzátette, hogy ki akarták rúgni az iskolából, de az anyja kérésre nem tették.

Az első tárgyaláson az anyja sírva beszélt a gyerekéről, és próbálta meggyőzni a bíróságot, hogy nem a fia gyilkolta meg a két hajléktalant.

Az a helyzet, hogy mindig őt bántották. Inkább hagyta magát, mert mindig kilógott a sorból – mondta a nő a bíróságon, aki ellen később szintén eljárást indítottak kiskorú veszélyeztetése miatt. Nem váltotta ki ugyanis a gyerekei gyógyszereit, és nem gondoskodott az öltöztetésükről, mindkét gyereknek csak egy nadrágja és pólója volt, amit maguk mostak.

M. Apollo nem sokkal a gyilkosságok előtt maga kérte a gyámhatóságot, hogy vegyék állami gondozásba.

A fiú beismerő vallomást tett, de a vallomását a tervezett ítélethirdetés előtti napon visszavonta, és azt állította, hogy

azért gyilkolt, mert megfenyegették, valamint hogy az egyik gyilkosságnál társa is volt. 

A bíróság akkor elhalasztotta a döntést.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK