A magyarok döntő többsége elutasítja a Sargentini-jelentést

2018.09.07. 15:23

A magyar lakosság többsége ellenzi a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentést, és kiáll a magyar álláspont mellett - derült ki a Századvég Alapítvány legfrissebb közvélemény-kutatásából.

2018. június 25-én fogadta el az Európai Parlament LIBE Bizottsága a Sargentini különjelentést, melynek vitájára szeptember 11-én kerül sor Strasbourgban. A jelentés számos pontban elítéli Magyarországot, többek között az illegális migráció kezelése miatt. A kritikák megalapozottságáról pedig azóta heves vita bontakozott ki.

A Századvég friss felmérése a jelentés társadalmi megítélését vizsgálta. A kutatásban résztvevők többsége a jelentés egyik lényegi pontjával sem értett egyet.

A legnagyobb ellenállást azzal szemben tanúsították a válaszadók (79 százalék), hogy Brüsszel uniós hatáskörbe helyezné annak megállapítását, hogy a tagállamokba érkező migránsok menekültek vagy gazdasági bevándorlók-e.

A magyar lakosság 70 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unió megakadályozza Magyarország büntetőjogi eszközökkel történő fellépését az illegális bevándorlást segítőkkel szemben. A válaszadók ugyanekkora arányban állnak ki a kötelező betelepítési kvóta ellen is. A többség (56 százalék) nem ért egyet az illegális bevándorlók harmadik, biztonságos országba történő visszaküldésére vonatkozó kritikákkal, és végül azzal a kifogással sem, amely bírálja, hogy minden Magyarországra belépni kívánó bevándorlónak a tranzitzónában kell tartózkodnia az eljárása befejezéséig (55 százalék).

Forrás: Századvég Alapítvány

A Századvég telefonos közvélemény-kutatást végzett augusztus 23. és szeptember 2. között, amely során 1000 ember véleményét kérték ki. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK