Az ingyenes vagy kedvezményes gyermekétkeztetésben kevesebb mint 260 ezren vehettek részt 2010 előtt – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

A gyermekétkeztetés a családok támogatásának egy formája, amelynek célja, hogy a csökkentse a családokra háruló anyagi terhet – mutatott rá Fülöp Attila hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

A bölcsődékben és óvodákban ingyenes az étkezés

  • a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekeknek és testvéreiknek,
  • a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek,
  • és azok a gyermekek is, ahol a családban egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a nettó 119 301 forintot.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyerekek az általános iskolákban ingyenes, a középiskolákban félárú étkezésre jogosultak. Szintén az általános és középiskolákban a tartósan beteg vagy fogyatékos tanulók, valamint a három vagy több gyermeket nevelő családok igényelhetnek még félárú menzát.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Az államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, az idei és jövő évi költségvetésben is 79 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra.

Hozzátette, a rendszernek nincs felső korlátja, tehát ha valaki jogosult az ingyenes vagy kedvezményes gyermekétkeztetésre, akkor igényelheti, és meg is fogja kapni.

Fülöp Attila elmondta azt is, szünidőben is kaphatnak ingyenes vagy kedvezményes ételt a diákok, de ezt már az önkormányzatnak kell biztosítania.