Sarhadi Bilal Ahmad, miután vasárnap hajnalban megerőszakolt egy nőt, egy budapesti gyorsétteremben, valószínűleg Bécsbe menekült. Legalábbis a kollégái azt állítják, hogy nekik ezt mondta. Az afgán férfi menekültstátusszal volt Magyarországon, szabadon járhatott bárhová. Ezt meg is tette, kétszer is mutogatta a nemi szervét a belvárosban, Budapesten a rendőrök szerint. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondja, a migránsok által elkövetett szexuális bűncselekmények bizonyos értelemben egy összehangolt cselekménysorozat, amelynek az lehet a célja, hogy félelemben tartsa az embereket. 

Sarhadi Bilal Ahmad menekültstátusszal volt Magyarországon.

Ő az a férfi, akit a rendőrség keresForrás: Police.hu

A múlt időnek itt azért van jelentősége, mert nagy valószínűséggel, azután, hogy

megerőszakolt egy nőt egy belvárosi gyorsétteremben,

ahol dolgozott, a kasszából kivette a bevétel egy részét, és azt mondtaBécsbe megy, majd egész egyszerűen elsétált.

Mit jelent a menekültstátusz

Az a személy lehet menekült, aki faji, vagy vallási okok, nemzetiségi -, vagy meghatározott társadalmi csoporthoz tartozása, avagy politikai meggyőződése miatt hazájában üldöztetést szenvedett el, vagy ilyen üldöztetéstől megalapozottan fél, jelenleg Magyarország területén tartózkodik és menekültstátusz iránti kérelmet terjesztett elő.

Ezt úgy tűnik, az afgán férfi meg is tette, és a valós, vagy kitalált okokat elfogadva ideiglenesen Magyarországon maradhatott.

Berlint ellepték a migránsokForrás: MTI/AP/Markus Schreiber

Egyébként a jog itt nem áll meg, mert annak, aki ezt a státuszt megkapta, a család egységének biztosítása érdekében - ha elismerést kizáró ok nem áll fenn - kérelemre menekültként kerül elismerésre a menekült családtagja (házastársa, ha a családi kapcsolat már Magyarországra érkezésüket megelőzően fennállt; kiskorú gyermeke, kiskorú gyermek esetén szülője), valamint a menekült Magyarországon született gyermeke.

Vagyis, aki egyszer megkapta ezt a lehetőséget, annak gyereke vagy gyerekei, és a házastársa is követheti őt.

A menekültstátusz a magyar állampolgárság megszerzéséig, valamint a menekültstátusz visszavonásig illeti meg a menekültként elismert személyt.

Keresik itthon, Németországban és Ausztriában

Utóbbira Sarhadi Bilal Ahmad esetében nagyobb az esélye, tekintve, hogy nem kizárólag a vasárnap hajnali szexuális zaklatás miatt keresik (európai és nemzetközi elfogatóparancs van érvényben ellene), hanem azért is, mert a gyanú szerint rövid időn belül – szintén a belvárosban, a szexuális zaklatástól nem messze – kétszer is a nemi szervét mutogatta a nyílt utcán.

A menekültstátuszt egyébként a menekültügyi hatóság hivatalból legalább háromévente felülvizsgálni köteles. Valószínűleg Sarhadi Bilal Ahmad ilyen felülvizsgálaton még nem volt.

Közben viszont szabadon mozoghatott, bárhová elmehetett, dolgozhatott, így betegbiztosítása is volt.

Eltérő kultúra – mondják a liberálisok

A 2015-től érkező migránsok által elkövetett szexuális bűncselekmények nem csak a nőket célozzák meg, hanem az egész európai rendszerben akarnak káoszt teremteni – ezt már Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója mondja.

Ezt az is alátámasztja, hogy ha egy hasonló szexuális zaklatást a saját országában követ el, mondjuk, Afganisztánban, akkor számolnia kell azzal, hogy hajtóvadászatot indít ellene a sértett családja és megtorolják rajta. Európában ez nem történik meg. Ez számukra azt jelenti,, hogy az európaiak nem védik meg a sajátjaikat

Forrás: AFP/Sebastien Salom Gomis

Az elmúlt években érkezett migránsok többsége ráadásul a saját országában is a társadalom perifériáján élt. Saját társadalmukban sem voltak integráltak, egy európai országban pedig ez egyenesen lehetetlen. Nem tudják, mit jelent az alkalmazkodás, a törvény tisztelete, csak a közvetlenül számonkérő, megtorló reakciókból értenek, ami a befogadó társadalmakra nézve rendkívül veszélyes. Egy jelentős részük, különösen az Afganisztánból érkezetteknek ráadásul analfabéta

– teszi hozzá Speidl Bianka.

A nők iránti tisztelet hiánya jellemzi a kultúrájukat. A nő tulajdon, s családtagjaikat ennek megfelelően védelmezik, de önmagában nem érték, csak a reprodukció eszköze. A nőre, mint tárgyra tekintenek, nem teljes személyiséggel bíró autonóm lényre. Pont olyan tárgyra, mint egy autóra, amelyet az ember megvéd, a tolvajokkal szemben.

A szakember szerint, amikor Európában szexuális bűncselekményt követnek el, tudatában vannak annak, hogy amit tesznek, az büntetendő cselekmény. Ha a 2016 óta tömeges méreteket öltő európai erőszakhullámot vesszük figyelembe, akkor megalapozott lehet a gyanú, hogy tudatos, bizonyos értelemben összehangolt cselekménysorozatról van szó. Ez már nem spontán dühkitörés, hanem az európai emberek biztonságérzetének célzatos megrendítése, valamint a női termékenységet érintő szimbolikus és valódi támadás, azaz a félelem légkörének általánossá tételéről szól.